Hudečkův Furiant má šanci na studentského Oscara. Český film ho získal naposledy před 27 lety

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 8. 2016 11:45
Režisér Ondřej Hudeček může navázat na filmový úspěch Jana Svěráka, který získal se svým filmem Ropáci v roce 1989 studentského Oscara. Hudečkův „kraťas“ Furiant se dostal do užší nominace na studentského Oscara, kterou filmová akademie vybrala z 1749 přihlášených snímků. Porota teď do konce srpna sestaví nejlepší trojku. A právě z ní vzejde držitel prestižní filmové ceny, kterou akademici předají 22. září v Los Angeles. „Mám radost hlavně z toho, že se nám podařilo natočit mezinárodně srozumitelný, zábavný film, který se dotýká univerzálních témat skrz nekonvenční způsob vyprávění, a že jeho úspěch snad povede ke vzniku dalších projektů,“ řekl režisér.
Trailer k filmu Furiant

Krátkometrážní snímek Ondřeje Hudečka Furiant z produkce FAMU, který byl s úspěchem uveden na mnoha zahraničních festivalech, bojuje o studentského Oscara, kterého od roku 1972 uděluje americká Akademie filmového umění a věd.

"Furiant předčil 1749 studentských snímků a společně s dalšími sedmi tituly postoupil do užšího finále v kategorii zahraniční hraný snímek. Tři finalisté, kteří budou o tuto cenu dále usilovat, budou známi do konce srpna. Osobně se zúčastní slavnostního vyhlášení, které se uskuteční 22. září v Los Angeles," oznámila Tereza Petáková z pražské Akademie múzických umění.

Připomněla, že jediným českým kandidátem, který doposud studentského Oscara získal, byli Ropáci Jana Svěráka z roku 1989, a to i přesto, že nominováno na tuto cenu bylo doposud šest českých filmů.

"Každý úspěch našeho filmu mě těší především kvůli hercům a štábu, protože uznání — byť samozřejmě vždy subjektivní — dává tomu neuvěřitelnému množství práce alespoň zpětně nějaký smysl. Já sám mám radost hlavně z toho, že se nám podařilo natočit mezinárodně srozumitelný, zábavný film, který se dotýká univerzálních témat skrz nekonvenční způsob vyprávění a že jeho úspěch snad povede ke vzniku dalších projektů," komentoval dobrou zprávu Hudeček, který je studentem katedry kamery FAMU. Předtím studoval v Montrealu.

Jeho krátký snímek si z festivalu Famufest odnesl několik ocenění, pak obdržel Českého lva za nejlepší studentský film. Počátkem roku byl uveden na prestižních přehlídkách, například v Torontu a v Sundance, kde získal zvláštní cenu poroty za režii.

Ondřej Hudeček se při realizaci snímku zhostil kamery i režie a je podepsán i pod střihem. Vedle Studia FAMU byl zároveň jeho koproducentem. Jeho krátkometrážní projekt předchází chystanému celovečernímu filmu, ve kterém se příběh o Stroupežnickém posune o 20 let později, kdy je slavný dramatik na vrcholu tvůrčích sil.

"Píšeme scénář odehrávající se v době, kdy byl už dramaturgem Národního divadla, ovšem musel projít šílenou cestu, aby se jím stal. Démoni minulosti vyplouvají na povrch a hrozí, že o všechno přijde," řekl před časem Hudeček ČTK. Dodal, že chce natočit chytrou, autorskou zábavu s přesahem, "univerzálně srozumitelný žánrový film, který má šanci uspět v zahraničí a nebojí se zobrazovat na plátně nahotu, sex a násilí".

V hlavní roli krátkého filmu Furiant zobrazujícího romantický vztah mezi Stroupežnickým a Janem Alšem se objevil německý herec Julius Feldmeier. Na scénáři s Hudečkem spolupracoval Jan Smutný.

 

Právě se děje

Další zprávy