Na koho se může spolehnout nová prezidentka? Vyšlo finále seriálu House of Cards

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
2. 11. 2018 8:00
Od pátku je na Netflixu k vidění závěrečná řada seriálu House of Cards. Americká prezidentka Claire Underwoodová pátrá, komu může důvěřovat v Bílém domě, jímž otřásla smrt jejího manžela.
Osm epizod závěrečné řady House of Cards je na Netflixu k vidění ode dneška. | Video: Netflix

Odkaz amerického prezidenta Francise Underwooda i zločiny, kterých se dopustil, prostupují šestou řadou seriálu House of Cards a sužují novou americkou prezidentku, vdovu Claire Underwoodovou.

Jak píše agentura AP, ode dneška je na streamovací platformě Netflix k vidění šestá, závěrečná řada seriálu z politického prostředí, jenž je v Česku známý jako Dům z karet. Od úvodních scén je zřejmé, že protagonista dosavadních pěti řad Underwood zemřel, údajně ve spánku, jak naznačovaly nedávné trailery. Hned zkraje to v seriálu potvrzuje záběr na Claire, jež se sklání nad manželovou rakví.

K výměně prezidenta za prezidentku mířila už předešlá pátá řada House of Cards, impulz ale producentům a scenáristům poskytlo, když byl Underwoodův představitel Kevin Spacey obviněn ze sexuálního obtěžování. V důsledku desítek nařčení se autoři seriálu rozhodli hercovu postavu ze závěrečné řady ostranit.

"Nakonec nám nezbylo jiné rozhodnutí než to, které jsme učinili," vysvětlil agentuře AP výkonný producent seriálu Frank Pugliese. "Celý štáb a všichni, kdo na seriálu pracovali, se soustředili a pokusili se odpovědět tím nejlepším příběhem, jaký jsme mohli odvyprávět."

Podle agentury AP v prvních epizodách nové řady nic nenasvědčuje tomu, že by House of Cards bez své hvězdy Spaceyho bylo slabší. "Možnost, že bychom Claire připravili o její příležitost, nebyla na stole. Přišlo by nám nemožné, nepřijatelné, kdybychom jí nedali šanci, ať se o Bílý dům také porve," líčí producent Pugliese.

Devětapadesátiletého Spaceyho, dvojnásobného držitele Oscara a laureáta pěti televizních cen Emmy, ze sexuálního obtěžování obvinilo alespoň 24 mužů. Na první obvinění ještě Spacey vloni v říjnu zareagoval a vyslovil lítost nad tím, pokud někomu ublížil. Konkrétní incident si ale prý nepamatoval. Na další obvinění však už herec nereagoval a Netflix s ním posléze přerušil styky.

Podle herečky Robin Wrightové, která v seriálu hraje Underwoodovu manželku Claire, se po ztrátě Spaceyho štáb semkl. "Všichni jsme spolupracovali a pro seriál jsme chtěli to nejlepší. Vykasali jsme si rukávy a dali jsme do toho vše," říká Wrightová, která agentuře AP odmítla odpovědět na dotaz, zda se někomu ve štábu po Spaceym stýská.

Rozhodnutím zabít postavu Francise Underwooda zároveň Netflix vyřešil dilema, jak završit svůj nejznámější seriál, kterým streamovací služba proslula. House of Cards byly jeho prvním velkým úspěchem a prošlapaly cestu dalším nákladným projektům - ať už seriálu Orange is The New Black, jejž také vyrábí Netflix, nebo Příběhu služebnice od konkurenční platformy Hulu.

"Nelze popřít váhu ani význam, který pro tento seriál postava Francise Underwooda měla. Několik řad se kolem něj točila velká část příběhu, a doteď do jisté míry určuje dění okolo Claire," naznačuje výkonný producent Pugliese zápletky v nové řadě.

Druhá výkonná producentka Melissa James Gibsonová v rozhovoru pro agenturu AP připomíná, že pátá řada seriálu končila okamžikem, kdy Bílý dům ovládne Claire Underwoodová a její manžel se rozhodne, že bude za nitky tahat ze zákulisí. "Na konci páté řady bylo jasné, že ať se stane cokoliv, v šesté sérii budeme zkoumat, kdo má v Bílém domě skutečnou moc, kdo určuje dění. A to se děje dle plánu," hájí kontinuitu producentka Gibsonová.

Podle ní se Claire Underwoodová v nové řadě musí vypořádat nejen se ztrátou manžela Francise, ale také se sliby, které dříve dal jiným postavám.

Také ale čelí novým postavám, například sourozencům Annette a Billovi Shepherdovým, které ztvárnili Diane Laneová a Greg Kinnear. Hrají miliardářský pár, jenž chce určovat politiku Bílého domu a očekává, že Underwoodová se jejich pokyny bude řídit. Další problém pro novou prezidentu představuje manželův někdejší věrný šéf kanceláře Doug Stamper, který se místo Underwooda přiznal k vraždě a nyní čeká, jaký jej stihne osud.

"Tohle je samozřejmě největší věc, kterou musí řešit," říká Michael Kelly, který Stampera hraje. "Na začátku nové řady poprvé vidíte člověka, který je úplně ztracený."

Dle výkonného producenta Pugliese odchod Franka Underwooda ze scény poskytuje jednotlivým postavám příležitost, aby demonstrovaly, zda stojí za Claire, či proti ní. "Nová prezidentka má také šanci přezkoumat dohody a kompromisy, které udělala, když stoupala po mocenském žebříčku," dodává producentka Gibsonová, podle níž si Claire Underwoodová není jistá, komu lze v Bílém domě věřit.

"Claire je složitá postava. Pro nás bylo důležité, abychom ukázali, že je stejně rozporuplnou, mnohovrstevnatou a složitou antihrdinkou jako její mrtvý muž," uzavírá producentka.

 

Právě se děje

Další zprávy