Hobití Pyrrhovo vítězství: Šmak opouští kina bez miliardy

Kultura Kultura
23. 4. 2014 8:52
Druhý Hobit nevydělal málo peněz, zaostává však za všemi svými předchůdci. Pán prstenů vybral víc i přes nižší ceny vstupenek.
Bilbo Pytlík vyrazí v zimě za třetí miliardou.
Bilbo Pytlík vyrazí v zimě za třetí miliardou. | Foto: Warner Bros.

Praha - Druhý Hobit: Šmakova dračí poušť minulý týden definitivně opustil americká kina. Po čtyřech měsících si z nich odnesl 258 milionů dolarů, což je o 15 procent méně, než vydělal první díl s podtitulem Neočekávaná cesta.

Ani s penězi ze zbytku světa se nepodařilo překonat miliardovou hranici - celkové tržby se zastavily na 960 milionech a je nepravděpodobné, že by zapadlé trhy přisypaly potřebný zbytek. Miliardu sice překonal z filmů ze Středozemě jen Návrat Krále a Neočekávaná cesta, loňský a letošní příspěvek však mají mnohem víc možností, kde vydělat. Především díky otevřenějším asijským trhům. Neutržit miliardu pro projekt s touto reputací je v podstatě překvapením.

Samozřejmě jde stále o vysokou sumu, o níž si většina producentů může nechat zdát, na druhou stranu jde i o značné zklamání. Hobit vydělává v Americe méně než Pán Prstenů před deseti lety, a to i přes vyšší ceny vstupenek a příplatky za 3D. Minimálně na americké půdě to nelze svalovat na pirátství, jež existovalo už během distribuce původní trilogie.

Kritické i divácké přijetí se rovněž pohybuje na zcela jiné úrovni a Oscary jsou vůči filmům Petera Jacksona skoupé.

Hobit má daleko k neúspěchu v jakémkoliv slova smyslu, přesto se producenti jen sotva radují. Trilogie stála přinejmenším 600 milionů dolarů a další stamiliony spolkl marketing. Nakonec je možná kritizované rozdělení na tři filmy z finančního hlediska opravdu záchranou.

 

Právě se děje

Další zprávy