Helena Třeštíková: Katka se přijde podívat na svůj boj

Kultura Kultura
23. 2. 2010 13:25
Dokumentaristka odpovídala čtenářům Aktuálně.cz
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Do českých kin ve čtvrtek vstoupí nový film Heleny Třeštíkové. Časosběrný dokument Katka mapuje čtrnáct let v životě narkomanky a jejího zápasu se závislostí.

"Pro mně byl ten příběh, který diváci uvidí v hodině a půl,  rozložen do 14 let. Mezitím jsem dělala i jiné projety a zažívala zcela jiné situace. Snažím se zachovat si vnímavost, otevřenost k problémům světa a nenechat se jimi zavalit. Snažím se být aktivním optimistou," napsala na jeden z častých dotazů režisérka v úterý v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Úplně původně chtěla Třeštíková natočit portrét protidrogové terapeutky, postupně se ale její zájem stále více soustředil na jednu z jejích klientek. Hlavně proto, že na rozdíl od většiny ostatních narkomanů prý byla schopna svou závislost reflektovat.

Foto: Aktuálně.cz

"Natáčet dokument znamená pohybovat se v prostředí lidí, o kterých točíte. Já v tom nevidím problém, zajímá mě život ve všech podobách a všechna prostředí. To neznamená, že se mi všude líbí. Žádné speciální kostýmy nemám, snažím se jen o maximální nenápadnost," odpověděla filmařka na další z opakujících se otázek: Jak se na natáčení připravuje a jak na ni vesměs neutěšená prostředí působí.

Poprvé se v jejím dokumentu s Katkou setkáváme v roce 1996, kdy se devatenáctiletá dívka léčí ze své tehdy už čtyřleté závislosti v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích.

Droga je však silnější - příště se s Katkou shledáváme na pražských ulicích, spolu s jejím přítelem Láďou. Její život se scvrkává v klasický koloběh krádeží, shánění drogy, chvíle "štěstí" a dalších krádeží, resp. "dělání peněz". Když se s Láďou rozejde, stává se pro ni hlavním zdrojem peněz prostituce.

Choroba jater ji přivede k nástupu substituční léčby metadonem. Spirála fyzické, psychické i morální devastace ale žádný konec nezná. Přesto se zdá, že happy end je možný -  když se s ní Helena Třeštíková znovu schází, Katka čeká dítě a je rozhodnuta drogy opustit.

S příběhem Katky se čeští diváci poprvé setkali v roce 2001, kdy její osudy pod titulem V pasti uvedla Česká televize jako součást cyklu Ženy na přelomu tisíciletí. Obraz zmarněného života vyvolal takový ohlas, že se režisérka rozhodla ke své hrdince vrátit.

Výsledný film je závěrem volné trilogie časosběrných dokumentů o osudech lidí, kteří se v důsledku nepříznivých okolností ocitli na pokraji svých sil nebo na okraji společnosti - první film Marcela (2007) vychází z úspěšného časosběrného cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy, následující René (2008) je portrétem nenapravitelného recidivisty a Helena Třeštíková za něj získala Evropskou filmovou cenu za nejlepší dokument roku.

Na otázku, kterého ze svých hrdinů má nejraději, odpověděla: "To se nedá říci, já mám ráda všechny."

Odpovězeno: 23. 02. | 12:00Autor: eva

Otázka: nemate pocit, ze jste se zmenila dloughodobym kontaktem se "svymi hrdiny"? nemyslim to pejortaivne, ale prece jen jsou to lide z okraje

Helena Třeštíková: DOBRÝ DEN, JÁ SE SNAŽÍM NATÁČET DOKUMENTY O NEJRŮZNĚJŠÍCH LIDECH, NIKOLI TEDY JEN LIDECH "Z OKRAJE" JAK ŘÍKÁTE A TAK SE NECÍTÍM POZNAMENANÁ, SPÍŠ OBOHACENÁ POZNÁNÍM RŮZNÝCH VRSTEV SPOLEČNOSTI, RŮZNÝCH TÉMAT, RŮZNÝCH PROBLÉMŮ, SE KTERÝMI BYCH SE ASI JINAK NESETKALA

Odpovězeno: 23. 02. | 12:03Autor: petr

Otázka: zdravim. mirka spacilova napsala, ze katka je lesi nez deset avataru. coz je sice klasicky novinarsky kyc, nicmene se zeptam. Jake mate rada hrane filmy? A uznavate kategorii filmu pro odpocinek - akci, komedie atd, nebo jste "zavila" konzumentka umeni? :-)

Helena Třeštíková: Já mám ráda hrané filmy, které se podobají dokumentům: současnost, všednodennost. TeĎ se mi na příklad ohromně líbila česká "Dvojka" a britský "Fischtank".

Odpovězeno: 23. 02. | 12:07Autor: jan vokoun

Otázka: dobry den. nechcete taky natocit casosberny dokumnet o zivote manazera. to by byl zivot v deziluzi, vazne, nedelam si legraci. A druha otazka: proc vlastne uz netocite prave o "normalnich" lidech, otrocich kazdodennsti? neni to jeste smutnejsi osud?

Helena Třeštíková: Myslím, že v podstatě o komkoli se dá udělat zajímavý časosběrný film. Točím i o "normálních" lidech - na příklad cyklus "Manželské etudy". A doufám, že se časosběrným filmem začnou zabývat i další režiséři a pak dojde jistě i na manažery. Já jsem totiž už úplně "zablokovaná" svými rozdělanými projekty a momentálně se nechystám na nic dalšího.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:10Autor: Honza H.

Otázka: Takový vlezlý dotaz, a ani ne o Katce. Hlásí se Vám lidi, abyste o nich natočila dokumenty, protože jsou zvláštní?

Například já jsem studoval patnáct let vysokou, a celkem by bylo zajímavé, jak jsem se měnil, jaký jsem byl na konci a jaký jsem ted. To už se bohužel prošvihlo.

Helena Třeštíková: Občas se někdo přihlásí, nějaké zajímavé typy předávám svým studentům.
Ano, opravdu každý lidský život je pozoruhodný a je zajímavé pozorovat změny, kterými všichni procházíme.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:14Autor: ministr

Otázka: jak vzpominate na sve kratke ministrovani? vycital vam nekdo, ze jste to vzdala, protoze "je to spina"? a co rikate soucasnemu sefovi resortu panu riedlbauchovi?

Helena Třeštíková: Byla to zajímavá zkušemost a ani jsem nezeznamenala příliš výčitek. Ten problém jsem si musela vyřešit především v sobě. pan Riedelbauch na mně působí velmi dobře, ale neměla jsem zatím příležitost se s ním osobně setkat. myslím, že je velmi aktivní. A to se cení!!

Odpovězeno: 23. 02. | 12:16Autor: Martina

Otázka: Dobrý den, moc se mi Vaše filmy líbí, děkuji! chtěla bych se zeptat, jestli máte ve světe nebo v Čechách nějaký režisérský vzor. děkuji za odpověď!

Helena Třeštíková: Dobrý den, děkuji za vaše milá slova. Mně velmi ovlivnila česká "nová vlna", filmy šedesátých let, to bylo asi zásadní nasměrování.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:18Autor: Michal

Otázka: Přeji Vám dobrý den. Nynější dokončenou verzi Katky jsem zatím neviděl, ale vybavujete si moment, kdy jste si říkala, že Katka už sama sebe nezachrání a natáčení jste vedla s vědomím, že sledujete jen její cestu ke dnu? Nebo jste stále věřila, že se ještě může zařadit do společnosti.. Děkuji.

Helena Třeštíková: Stále jsem věřila a věřím, že věci nejsou konečné, mohou nastat změny, lidé mohou prozřít. je to asi idealistické, možná málo reálné, ale držím se své naděje.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:20Autor: pavel novak

Otázka: jak zpetne hodnotite politickou epizidu ve vasem zivote? nechtela byste natocit dokument o soucasnych politickych pomerech? byl by to mozna trhak...

Helena Třeštíková: Ta epizoda byla krátká, ale důležitá. Na natáčení politických dokumentů se necítím, to je jiný obor, jiný žánr, já jsem režisér malých komorních příběhů a u těch bych ráda setrvala. Doufám, že politických témat se ujmou jiní kolegové.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:22Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, sledujete, prosím, dále osud Marcely? Jak se má?

Helena Třeštíková: Ano, s Marcelou jsem v kontaktu a sleduju dál její život. Marcela si prošla svým peklem, trvalo to dlouho, ale teď už se pomalu začíná dávat dohromady. její syn Tomáš se učí na kuchaře a ohromně ho to baví.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:23Autor: jana

Otázka: Dobrý den, jak se má v současné době Katka? ještě bere?

Helena Třeštíková: Dobrý den, o Katčiných dalších osudech se dozvíte více ve filmu !Katka", od 25. února bude v kinech.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:31Autor: stoura

Otázka: v hodnoceni berlinale tady na aktualne zaznelo, ze festivaly cim dal vic okupuje "stredni proud oblibenych filmu o depresi" a bylo to mineno dost pejorativne: danske filmy, winterbottom atd. vnimate to taky jako stylovou a tematickou pozu, nebo spis snahu na ty problemy dneska upozornit?

Helena Třeštíková: Já nejsem tak informovaný divák abych mohla nějak odpovědně hodnotit dnešní kinematografické trendy. Fakt je, že deprese je stále častější problém současné doby a asi proto na něj kinematografie reaguje. Tak jako vždy filmy reflektovaly aktuální pocity, tlaky a atmosféru. jednou možná naši potomci označí čas, který teď žijeme za "dobu depresivní".

Odpovězeno: 23. 02. | 12:36Autor: kamera

Otázka: nakolik pro vas hraje dulezitou roli formalni podoba dokumentu? chcete taky vypovidat obrazem a strihem? a jeste jeden dotaz: co rikate nove vlne ceskych dokumentaristu, kteri na rozdil od vas jasne davaji najevo svuj postoj a nazory k tematu, kteremu se venuji?

Helena Třeštíková: Pro mně je zásadní téma filmu a až poté jeho formální tvar. Samozřejmě se ale taky snažím aby film byl i výtvarný a dobře střižený.
Já jsem klasický pozorovatel, dnešní mladí režiséři jsou více aktivisté, kteří do snímané skutečnosti časti zasahují, snaží se o změnu. myslím, že to jsou dva rovnocenné a legitimní proudy současného dokumentu a navzájem se nepotírají ani nevylučují.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:39Autor: Irma

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jestli jste ještě v kontaktu s Reném? Sledujete ho dál? Četla jsem, že je od premiéry vašeho filmu na svobodě? Tak to bude asi nejdelší čas od jeho prvního zavření do vězení. Co najednou způsobilo, že René seká dobrotu? Myslíte si, že k tomu přispěl i váš film?

Helena Třeštíková: Ano, René je stále na svobodě, jsme v kontaku a dále zaznamenáváme jeho osudy. René nějakou dobu cestoval s filmem a účastnil se debat po projekci. myslím, že ho to přece jen nějak poznamenalo a snaží se žít jak jen to jde na svobodě. není to úplně snadné, ale opravdu se snaží se už do vězení nedostat. Uznává, že být na svobodě má něco do sebe.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:40Autor: Táňa

Otázka: Při Vašich filmech vždy sedím a ani nedutám. O Vašich hrdinech dlouho přemýšlím.Píši Vám asi nesmírně obyčejně, ale neumím slovy vyjádřit, co Vaše filmy ve mně vnitřně vyvolávají, neumím o tom hovořit. Za Vaše filmy Vám děkuji, umím se i díky nim dívat okolo sebe i jinak.

Helena Třeštíková: Já vám děkuji za vaše slova.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:41Autor: jana

Otázka: Děkuji za odpověď,na film se samozřejmě chystám, ale přece jen film jste dotočila 2009, jak se má teď, jste s ní v kontaktu? zkouší v současné době přestat?

Helena Třeštíková: S Katkou jsme v kontaktu, chystá se na premiéru. Tvrdí, že je stále na Subutexu a bydlí s přítelem ve skvotu.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:43Autor: Jan

Otázka: Dobre poledne, chtel jsem se zeptat, zda uz vite, jestli film Katka pobezi na nejakem festivalu?

Helena Třeštíková: Vím zatím jen to, že "Katku" vzal do hlavní soutěže dokumentů Mezinárodní festival v Karlových Varech.To je pro mně velká radost, protože tam jezím pravidelně a vážím si festivalové dramaturgie,

Odpovězeno: 23. 02. | 12:46Autor: Ivana

Otázka: Vaše hrdinka Katka se bohužel nevrátila do normálního života bez drog ani po narození své dcery. Chci se jen zeptat: Existuje vůbec v ČR nějaká matka s podobnou drogovou minulostí jako Katka, která by po porodu drogu navždy opustila? Musí to být těžký boj.

Helena Třeštíková: Já sama osobně znám ženu, která po narození dítěte přestala s drogami. Byla na drogách podobně dlouho a intenzivně jako Katka a podařilo se jí to. Mluvila ovšem o chvílích po porodu a bez drog jako o absolutním pekle. Ale přesto vydržela...

Odpovězeno: 23. 02. | 12:49Autor: radek.krmela

Otázka: Dobré odpoledne, já nevím proč, ale něčím mě ta Katka fascinuje. Proč jste si vybrala právě ji? Protože za Vámi přišla? Jak se jí daří v těchto dnech?
Díky za případné odpovědi a mnoho hezké práce Radek

Helena Třeštíková: S katkou jsem se etkala před 14 lety v léčebně pro drogově závislé. měl se točit film o terapeutce a jejích dvou klientkách. Z toho záměru nakonec vznikl film jen o Katce, protože byla ohromně autentická a taky mně něčím fascinovala- asi otevřeností. Katka se myslím teď docela těší na premiéru - bude to zajímavá a neobvyklá událost v jejím životě.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:52Autor: Martina

Otázka: Dobré odpoledne, zajímalo by mě jak složité je vyrovnat se s tím, že sledujete často velmi tragické osudy různých libí a mnohdy víte, že nemůžete udělat vůbec nic, co by jim pomohlo... Děkuji za odpověď. Martina

Helena Třeštíková: Já doufám, že jim mohu pomoci filmem, který o nich natočím. několikrát se to už stalo. Marcela se díky filmu a následné finanční sbírce mohla přestěhovat do Prahy, René vydal několik knih a setal se s lidmi, kteří mu pomáhají, třeba i Katka se dočká reakcí diváků, které jí nějak pomohou a třeba jí někam nasměrují...doufejme...

Odpovězeno: 23. 02. | 12:53Autor: Venca

Otázka: Dobrý den, viděla jste Requiem za sen? Když jsem viděl trailer na Katku tak se mi vybavil tento film. Co si o něm myslíte? Děkuji :)

Helena Třeštíková: Ten film jsem neviděla.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:55Autor: katka

Otázka: Pani režisérko jak ta dívkadopadla vím,že v ukázkách měla miminko a jak to s ní vypadá dnes děkuju a vašemu filmu fandím

Helena Třeštíková: Z filmu se dozvíte více o katčině osudech v letech 2007 -2009. Dnes je situace podobná té, jakou film končí. katka žije s přítelem ve skvotu a bere Subutex

Odpovězeno: 23. 02. | 12:56Autor: petr podruhe

Otázka: abych tedy jeste reagoval. zadne "odpocinkove filmy" vas prioste nelakaji, stejne jako stylizace ...

Helena Třeštíková: Ani jako režisér ani jako divák se nehrnu do "odpočinkových" filmů.

Odpovězeno: 23. 02. | 12:59Autor: petra

Otázka: porad si vas tam pri nataceni nedovedu predstavit. Distingovana dama a vedle ni narkomanka a chronicky zlodej - a hlavne to prostredi, ve kterem se pohybuji. Mate na to i specialni "kostymy"? jak se vubec pripravujete na nataceni?

Helena Třeštíková: Natáčet dokument znamená pohybovat se v prostředí lidí, o kerých točíte. Já v tom nevidím celkem problém, zajímá mně život ve všech podobách a všechna prostředí. To neznamená, že se mi všude líbí. Žádné specielní "kostýmy" nemám, snažím se o maximální nenápadnost.

Odpovězeno: 23. 02. | 13:02Autor: Adam

Otázka: Dobrý den. Jak financujete Vaše dokumenty? Děkuji za odpověd´.

Helena Třeštíková: Většinou to je koprodukce České televize a nezávislých producentů, kteří žádají o grant Fond kinematografie. V poslední době je tím producentem společnost Negativ. Dokumenty jsou mnohonásobně levnější než hrané filmy

Odpovězeno: 23. 02. | 13:06Autor: Jan

Otázka: Točíte ještě na film, nebo na digital? Umíte sama zacházet s kamerou? Kde vezmete kameramana, když potřebujete rychle něco natočit?

Helena Třeštíková: V poslední době se točí na digitál. pro mé "pozorovatelské" filmy je to výhodnější, protože se nemusí šetřit s materiálem jako u filmové suroviny. Sama s kamerou netočím, mám několik kolegů, kteří jsou ochotni nastoupit na zavolání a točit když je potřeba. někdy to je docela dobrodružné-

Odpovězeno: 23. 02. | 13:07Autor: dana

Otázka: který z vašich "hrdinů" je vám lidsky nejbližší?

Helena Třeštíková: To se nedá říci, já mám ráda všechny.

Odpovězeno: 23. 02. | 13:10Autor: Světlana

Otázka: Dobrý den paní Třeštíková, možná trochu osoní dotaz, ale natáčení s Katkou muselo být i pro Vás docela psychicky náročné. Máte nějaké své metody, jak se bráníte syndromu vyhoření, otupění?
Děkuji a hodně zdaru a sil do dalších natáčení!

Helena Třeštíková: Pro mně ten příběh, který diváci uvidí v hodině a půl byl rozložen do 14 let. mezitím jsem dělala i jiné projety a zažívala zcela jiné situace. Snažím se zachovat si vnímavost, otevřenost k problémům světa a nenechat se jimi zavalit. Snažím se být aktivním optimistou!

Odpovězeno: 23. 02. | 13:14Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, gratuluji Vám k tak skvělému dokumentu. Neničí Vás psychicky pracovat s takovými problémovými lidmi? Nebo to berete čistě profesionálně?

Helena Třeštíková: Děkuji, určitě neberu to co dělám čistě profesionálně a zničená občas jsem. Ale jak jsem psala už v předchozí odpovědi, snažím se být pozitivně napřežená vůči světu a aktivně se snažím nepropadat dpresím! To přeju i Vám milí čtenáři, loučím se s Vámi a děkuji za Vaše zajímavé dotazy. Helena Třeštíková

 

Právě se děje

Další zprávy