Gravitace a Her. Kritici z LA vybrali filmy roku 2013

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 12. 2013 18:09
Losangeleští kritici ocenili mezi herci Bruce Derna, Cate Blanchett a Adele Exarchopoulos
Foto: Warner Bros.

Los Angeles - Minimalistická 3D sci-fi Gravitace a futuristická romance Her jsou podle Losangeleské asociace filmových kritiků nejlepšími filmy roku. Za nejlepší herecké výkony ocenili losangeleští kritici Bruce Derna, Cate Blanchett a Adele Exarchopoulos.

Losangeleská asociace patří k prvním sdružením, které v sezóně filmových cen vrcholící Oscary rozděluje ocenění. Prozatím se oceněné snímky liší, když newyorští kritici minulý týden za nejlepší snímek označili kriminální drama Špinavý trik.

Čtěte také
Kritici z NY: Nejlepší film roku 2013 je Špinavý trik

Podle losangeleských kritiků je nejlepším snímkem roku vesmírný thriller Gravitace společně se snímkem Her režiséra Spikea Jonzeho, ve kterém se hlavní hrdina v podání Joaquina Phoenixe zamiluje do svého počítačového systému s hlasem Scarlet Johansson. Snímek přijde do českých kin v únoru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Gravitace dostala nejvíc cen, když byla oceněna i za režii (Alfonso Cuarón), střih a kameru. Nejlepší scénář měl podle losangeleských kritiků snímek Před půlnocí, který napsali režisér filmu Richard Linklater a jeho dva hlavní představitelé Julie Delpy a Ethan Hawke.

Život Adele
Život Adele | Foto: Aktuálně.cz

Bruce Dern byl vyhlášen nejlepším hercem za výkon v road movie Nebraska režiséra Alexandera Paynea. Kritici se nemohli rozhodnout také v kategorii hereček a cenu udělili napůl Cate Blanchett za roli ve filmu Jasmíniny slzy od Woodyho Allena a Adele Exarchopoulos, jedné z dvou hlavních představitelek lesbické love story Život Adele. Tento snímek, který dostal letos Zlatou palmu na festivalu v Cannes, byl vyhlášen nejlepším neanglicky mluveným filmem.

Organizace kritiků National Board of Review vybrala film Her, sdružení newyorských internetových kritiků, stejně jako Asociace bostonských filmových kritiků označily za nejlepší film roku 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena.

Hollywoodská sezona filmových cen bude ve středu pokračovat vyhlášením nominací na ceny Sdružení filmových a televizních herců a ve čtvrtek budou zveřejněny nominace na Zlaté glóby. Filmoví experti sledují výsledky těchto cen především jako ukazatel pro Oscary, kteří se udělují koncem února.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy