Grace of Monaco není naše matka, protestuje knížecí rodina

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 5. 2014 9:53
Monacký kníže Albert II. a jeho sestry Caroline a Stephanie tvrdí, že zahajovací snímek festivalu v Cannes nemá moc společného se skutečnými událostmi a filmaři nebrali v potaz jejich námitky.
Grace of Monaco (Nicole Kidman).
Grace of Monaco (Nicole Kidman). | Foto: Bontonfilm

Monte Carlo - Monacký kníže Albert II. a jeho sestry Caroline a Stephanie hodlají bojkotovat na festivalu v Cannes premiéru filmu Grace of Monaco, který je biografií jejich matky, kněžny a hollywoodské hvězdy Grace Kelly.

Snímek natočený francouzským režisérem Olivierem Dahanem, v němž hlavní roli hraje australská herečka Nicole Kidman, nemá podle potomků Kellyové mnoho společného se skutečností, protože obsahuje řadu historických nesrovnalostí a mnoho zcela fiktivních scén. Monacký dvůr dokonce požadoval po produkci řadu oprav, ale nebyly příliš brány v potaz.

Grace of Monaco
Grace of Monaco

"Knížecí rodina si žádným způsobem nepřeje být spojována s tímto filmem, který neodráží žádnou realitu, a lituje, že její historie byla zneužita z ryze komerčních účelů," uvedli sourozenci v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Podle producenta Pierrea-Angea Le Pogama cílem nebylo vyprávět o skutečné historii knížectví, ale s jistou fikcí zmapovat život Grace Kelly v určitém časovém úseku.

Nicole Kidman ve filmu Grace of Monaco.
Nicole Kidman ve filmu Grace of Monaco. | Foto: Aktuálně.cz

Děj se odehrává mezi prosincem 1961 a říjnem 1962, kdy Kellyová už měla Oscara za Děvče z venkova (1954) a již šest let byla monackou kněžnou a také matkou dvou dětí. Jejího manžela, knížete Rainera III., hraje britský herec Tim Roth. Hlavními konflikty příběhu je daňový spor Monaka s Francií a pokusy Alfreda Hitchcocka získat Grace zpátky pro Hollywood.

Film zahájí 14. května ve světové premiéře 67. ročník filmového festivalu v Cannes. Uveden bude v rámci oficiálního výběru, ale mimo soutěž a ve stejný den vstoupí do kin nejen ve Francii,  v Česku a na Slovensku to bude až 12. června.

Monacká kněžna Grace Kelly byla svého času v USA módní ikonou. Ještě jí nebylo třicet, když vyměnila stříbrné plátno za aristokratický život.

Grace Kelly
Grace Kelly | Foto: Aktuálně.cz

Tragicky zahynula při autonehodě ve dvaapadesáti letech. Auto panovnické rodiny sjelo v září 1982 z horské silnice, někdejší slavná herečka utrpěla při nehodě vážná zranění, kterým podlehla.

Rodačka z Filadelfie, kde se narodila v listopadu 1929, hrála v jedenácti filmech. V padesátých létech zazářila v snímcích Okno do dvora, V pravé poledne, Vražda na objednávku, Z nóbl společnosti či Děvče z venkova.

 

Právě se děje

Další zprávy