Godfrey Reggio si přijede pro cenu na festival v Jihlavě

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 17. 10. 2014 12:18
Režisér snímků Naqoyqatsi, Powaqqatsi a Koyaanisqatsi představí v Jihlavě kompletní retrospektivu svých děl.
Godfrey Reggio při natáčení snímku Powaqqatsi v roce 1998.
Godfrey Reggio při natáčení snímku Powaqqatsi v roce 1998. | Foto: Profimedia

MFDF Jihlava - Cenu za přínos světové kinematografii převezme na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě americký režisér Godfrey Reggio.

"Na festivalu uvede kompletní retrospektivu svých děl a povede uměleckou dílnu, v níž představí svou tvůrčí metodu," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Rodák z New Orleans působí v dokumentárním filmu přes 30 let. Za tu dobu však příliš mnoho filmů nenatočil. Jeho čtyři celovečerní tituly včetně qatsi trilogie složené ze snímků Koyaanisqatsi, Naqoyqatsi a Powaqqatsi mu však zajistily celosvětovou proslulost. Za nevyslovitelnými názvy, pocházejícími z jazyka indiánského kmene Hopi, se ukrývá svébytný, průzračný dokumentaristický styl, který pro svou realizační náročnost nemá mnoho napodobitelů.

Koyaanisqatsi, Naqoyqatsi a Powaqqatsi

Nejznámější esej z Reggiovy trilogie, Koyaanisqatsi, znamená v jazyce Hopi život v nerovnováze. „Vypadá to, že postrádáme schopnost vidět věci v širší perspektivě, všimnout si, že jsme se sami uvěznili v umělém prostředí, které do značné míry nahradilo to původní, tedy samotnou přírodu,“ popisuje své dílo režisér. Reggio ve svých esejích řeší dopad moderního světa na životní prostředí. Sílu jeho esejí podtrhuje hudba minimalistického skladatele Philipa Glasse.

Ji.hlavu navštíví také Reggiovi spolupracovníci Ray Hemenez a Francis Kuipers. A v neposlední řadě dojde i na vzpomínání na spolupráci s Miroslavem Jankem, který se na Reggiových snímcích podílel jako střihač.

Mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě se letos uskuteční od 23. do 28. října. Z 2800 přihlášených filmů jich programová rada vybrala 266 ze 42 zemí. Z toho 57 snímků bude uvedeno ve světové, mezinárodní či evropské premiéře. Mezi premiéry bude patřit i 15 domácích titulů soutěžících v sekci Česká radost.

Letošní ročník festivalu kromě již tradičních soutěžních sekcí Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost a Fascinace představí dvě nové soutěže. Sekce Krátká radost zaměřená na krátkometrážní snímky získala soutěžní status, v další nové soutěži První světla ocení porota nejlepší debut uvedený v rámci Opus Bonum, Mezi moři a Česká radost.

 

Právě se děje

Další zprávy