Glosa: Jak Richard Gere „vykoupal“ Marka Ebena Na plovárně

Martin Svoboda Martin Svoboda
6. 7. 2015 17:24
Richard Gere se rozloučil s Karlovými Vary uvedením filmu Franny a rozhovorem s Markem Ebenem, který měl velmi neočekávaný průběh. Více v glose Martina Svobody.
Marek Eben a Richard Gere
Marek Eben a Richard Gere | Foto: Hermína

GlosaRichard Gere v Karlových Varech předvedl své poslední velké vystoupení, když uvedl snímek Franny, v němž s nasazením ztvárňuje milionáře závislého na morfinu. Před projekcí se odehrálo vloni poprvé ozkoušené speciální vydání pořadu Na plovárně.

Gere naživo odpovídal na otázky Marka Ebena a opakoval především svá přesvědčení prezentovaná už na tiskové konferenci. Například připomněl dalajlámovy narozeniny a víc rozvedl, jakým je člověkem. Vymezil se vůči naivní víře v zázračné buddhistické osvícení a mluvil o složitější spirituální cestě. Dál vzpomínal na svou kultovní roli v Pretty Woman a řeč přišla i na snímek Hačikó, příběh psa, který prý z jeho filmografie nejvíc dojímá diváky na celém světě.

Zajímavější než samotné informace byl však průběh Plovárny, alespoň pro přítomné v sále, během nějž eskalovaly určité dlouhodobě pozorovatelné limitace Marka Ebena a jeho přístupu k vedení rozhovorů, jež mohou být příjemné s dámou jako Laura Dernová, ale již obtížnější s člověkem, jehož cílem není jen příjemně tlachat, ale i něco sdělit.

Profesionál byl zmatený

Vždyť podivné je už, že Richard Gere tu komunikuje s člověkem, který neumí příliš dobře anglicky a musí opakovat svou otázku, aby mu bylo rozumět. Marek Eben pak nebyl schopný na svého hosta reagovat, pouze přeříkával předpřipravené otázky bez pokusu o kontinuitu nebo plynulost. Mnohdy jako by odpovědím úplně nerozuměl a raději pokračoval k dalším nenavazujícím tématům.

Richard Gere, pro někoho možná překvapivě vzhledem k jeho vzezření korektního muže, jen stěží skrýval rozpaky a jeho tvář, v detailu promítaná na velké plátno, působila nejdřív patřičně zmateně, nakonec pak shovívavě a pobaveně. Na banální a nesmyslné otázky jako „Myslíte si, že dobrý herec mrká?“ a dvakrát opakované „Viděl jste Mrazíka?“ odpovídal s taktně humorným distancem. Samozřejmě nebyl nevlídný nebo nepřátelský, ztráta respektu ale byla patrná.

Bez Ebena už byla legrace

Gere se ukázal být skutečným profesionálem, jehož záměrem v danou chvíli bylo udržet kontakt s publikem, vzbudit jeho zájem a navnadit na film. Pokud chtěl danému času vtisknout nějaký smysl, nezbylo mu než začít moderátora v podstatě přehlížet. Pozval si na pódium režiséra uváděného snímku Franny, zatímco Eben nebyl schopný se situaci přizpůsobit. Nebyl ani s to zvednout se ze židle, takže vstát musel Gere, aby svého kolegu nenechal samotného trapně stát.

Tím Eben prakticky vypadl ze záběru i z rozhovoru a ve chvíli, kdy přišel zbytek delegace (měla později beztak nastoupit, Gere ji pouze přivolal před skončením pořadu místo po něm), Plovárnu raději ukončil. Což by snad bylo pochopitelné kvůli přetažení času v televizi, navíc však hosty rovnou poslal z pódia, než stihli cokoliv říct, ačkoliv to zřejmě měli v plánu.

Diváci se Gereovým přičiněním skvěle bavili a z nudné ceremonie se stala aktivní podívaná. Pokud bylo popisované dění součást scénáře, klobouk dolů před organizátory za přesvědčivost. Nelze to vyloučit, čtení emocí je vždy intuitivní. Pokud šlo, což vyhlíží pravděpodobněji, o spontánní vývoj, jedná se o velké selhání Marka Ebena. Naštěstí zábavné selhání.

Backstage vám nabízí pohled do zákulisí filmového festivalu v Karlových Varech. Podívejte se, jaké hvězdy a v jakých róbách navštívily 50. ročník nejvýznamnějšího českého festivalu. | Video: Radan Šprongl, Ester Eichlerová
 

Právě se děje

Další zprávy