George Clooney podpořil rovnost platů herců a hereček

mad
31. 5. 2015 15:00
Slavný herec, režisér a aktivista George Clooney komentoval kauzu hackerských útoků na studio Sony, které rovněž odhalily, že herečky dostávají menší platy než jejich kolegové.
Foto: Reuters

PrahaHackeři ze skupiny Guardians of Peace (Strážci míru) způsobili ve filmové branži poprask, když loni v listopadu napadli studio Sony Pictures Entertainment. Ukradli tisíce terabajtů dat.

Hackerský útoku se odehrál v souvislosti s komedií The Interview, která vypráví o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. Snímek měl mít premiéru v prosinci a hackeři požadovali, aby film vůbec nebyl do distribuce uveden.

Najevo vyšly také informace o platech v Hollywoodu a zjistilo se, že ženy dostávají méně peněz. Herečky Jennifer Lawrence a Amy Adams měly mít menší podíl z tržeb filmu Špinavý trik (2013) než jejich herečtí kolegové Bradley Cooper a Christian Bale.

Ke kauze se nyní vyjádřil George Clooney. V rozhovoru pro rádio BBC4 řekl: "Snad jediná dobrá věc, která z toho vzešla, je, že se mluví o tom, že v liberálním Hollywoodu nedostávají ženy stejné peníze jako muži a že je tu asi jen 15 režisérek. Myslím, že je velmi dobře, že se o tom začíná mluvit." Rozpovídal se také o tom, že jeho produkční společnost má na vysokých pozicích řadu žen a že se mu líbilo, že v jeho novém filmu Země zítřka je více žen, které jsou chytré, zdatné a silné.

Hackeři vyzradili také telefonní čísla hollywoodských hvězd jako Brad Pitt, Julia Roberts nebo Tom Hanks a zveřejnili podrobnosti o alternativních jménech, která řada slavných herců používá, když cestují inkognito.

Kromě osobních dat zaměstnanců studia vypustili také tisíce soukromých emailů mezi producenty, režiséry nebo manažery, kteří probírali například Angelinu Jolie a její minimální talent. Ukraden byl i scénář k nové bondovce Spectre a filmy Annie, Pořád jsem to já nebo Mr. Turner, které se po útoku objevily na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy