Genisys. Arnie prozradil záhadný podtitul nového Terminátora

Kultura Kultura
9. 8. 2014 13:55
Pro podtitul pátého Terminátora se tvůrci rozhodli pro slovní novotvar. Místo Genesis půjde do kin Genisys.
Foto: Externí

Praha - Nový díl sci-fi série Terminátor je natočený a hlavní herecká hvězda Arnold Schwarzenegger se přes svůj instagramový účet rozloučil se štábem fotkou, která poskytla filmovým fanouškům informaci o podtitulu pátého dílu.

Zatímco dosud zněl oficiální název Terminator: Genesis, do kin vstoupí Terminator: Genisys. A zatímco původní název se dal jednoduše přeložit jako "zrod", změněná podoba, která na první pohled vychází z původního slova, představuje novotvar, který skýtá daleko víc možností výkladu.

O zápletce pátého Terminátora nejsou oficiálně známé skoro žádné konkrétní detaily, ale změna názvu může naznačovat příběh z počátku postapokalyptického světa, kdy počítačový systém Skynet čerstvě převzal vládu nad světem po tzv. Soudném dni.

Přesmyčka "sys" by se mohla stát částí zkratky "systém", čímž se původní název inovuje o futuristický aspekt.

V souhrnu by se ale mohlo jednat o snahu vyvázat se z konotací na biblickou První knihu Mojžíšovu.

Noví majitelé práv na frančízu Terminátora dávají všanc hodně. Legendární a klasické první dva díly z osmdesátých a devadesátých let od Jamese Camerona doplnil jako trilogii v roce 2003 film od jiných tvůrců, ale nadále si zachoval osu s hlavní robotickou postavou v podání Arnolda Schwarzeneggera.

Značku se pokusili udržet naživu v roce 2008 se snímkem Terminator: Salvation, který se odehrával ve světě zničeném nadvládou robotů a kde měl Arnold Schwarzenneger miniaturní a digitální roli. Po svém odchodu z funkce guvernéra v Kalifornii se ale tato kulturistická akční hvězda znovu vrátila k herectví a Terminátor spolu s připravovaným Conanem mají být vrcholem návratu do branže.

Producenti snímku musí počítat s klesajícími tržbami série a návrat Schwarzeneggera by jim mohl pomoci v marketingu. Zatímco populární druhý díl utržil celosvětově bez započítání inflace přes 519 milionů dolarů, čtvrtý film bez Schwarzeneggera musel o sedmnáct let později přepočítávat tržbu pouhých 371 milionů dolarů.

Režie filmu Terminator: Genisys se ujal Alan Taylor, úspěšný seriálový tvůrce, který je v posledních letech spojován hlavně s úspěchem Hry o trůny. Loni získal příležitost vytvořit druhý díl komiksového Thora, nyní si musel poradit s jinou vědeckofantastickou postavou.

Česká premiéra je naplánovaná na 25. června 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy