FOTO Upíři odhalují kvintesenci Jarmuschových obskurností

Upír Tom Hiddleston přemýšlí o sebevraždě dřevěnou kulkou.
Přežijí jen milenci.
Přežijí jen milenci. Tom Hiddleston si jako upír samozřejmě libuje v temnotě Detroitu i hodně temné rockové muzice.
Přežijí jen milenci.
Přežijí jen milenci. Tilda Swinton žije ve vysněném městě beatníků Tangeru. Je obklopena všemožnou literaturou.
Foto: HCE
Aktualizováno 25. 3. 2014 0:00
Podívejte se na fotografie z filmu Přežijí jen milenci od Jima Jarmusche.

Fotogalerie - Upíři jsou v stále "in", i když je zvláště z televizních obrazovek stále více vytlačují zombie. Davy diváků ovšem pokleslé žánry stále milují - důkazem může být nejen pubertální sága Twilight, ale i aktuální pokračování literárního díla Interview s upírem.

Málokdo by ale čekal, že krvavé tesáky vycení ve svých šedesáti letech i Jim Jarmusch. Autor střídmých gest je přitom už třicet let velkým fandou obskurností všeho druhu: zavedl Japonce do Memphisu, z bělocha udělal Indiána a v newyorské betonové džungli objevil posledního samuraje.

V příběhu Přežijí jen milenci hraje Tom Hiddleston Adama, který žije v utajení v poloopuštěném a krizí zmítaném Detroitu. Adam samozřejmě žije už několik století, v současnosti holduje rockové muzice, sbírá staré kytary a krev si kupuje od penězchtivých lidských "zombíků" v místním špitálu.

Už několik staletí je jeho partnerkou Eva (Tilda Swinton), která žije ve vysněném měsě beatníků, v Tangeru. Evě opatřuje nekontaminovanou krev její přítel Christopher Marlowe (John Hurt), ano, ten geniální renesanční dramatik (ročník 1564), který "sepsal" všechna díla nebožákovi Shakespearovi.

Adam a Eva se milují. A tak, když Eva přiletí do Států za Adamem, mohli by se oba opíjet láskou i omamnou krví. To už ale na prahu bez ohlášení šoupe nohama Evina mladší sestra Ava (Mia Wasikowska). A takový čin je mezi upíry považován za těžký přečin, jak Eva neopomene zdůraznit, zvláště když mladší sestra holduje nekalým upírským praktikám.

Jim Jarmusch ve svém nejnovějším filmu nabízí jakousi "kvintesenci" všeho, co má rád on i jeho fanoušci - temnota, obskurnosti všeho druhu, rocková muzika, popkulturní citace všeho druhu.

Po snímku Hranice ovládání se Jarmusch vrátil s mimořádně divácky vstřícnou upírskou romancí, která spíše než dějem zaujme drobnokresbou svých specifických hrdinů a směle přetváří četná klišé vampýrských filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy