FOTO Peter Jackson se začal loučit s Hobitem v Londýně

FOTO Peter Jackson se začal loučit s Hobitem v Londýně
Režisér Peter Jackson přišel na premiéru s dcerou Katie.
Představitel Bilba Pytlíka Martin Freeman.
Gandalf (Ian McKellen), Glum (Andy Serkis) a Legolas (Orlando Bloom).
Orlando Bloom.
Foto: Reuters
Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 12. 2014 10:27
Podívejte se na fotografie ze světové premiéry závěrečného dílu trilogie Hobit s podtitulem Bitva pěti armád.

Londýn - Stovky fanoušků fantasy se v pondělí večer sešly v Londýně kvůli světové premiéře závěrečného dílu trilogie Hobit s podtitulem Bitva pěti armád. Kromě režiséra snímku Petera Jacksona se jí zúčastnila i většina představitelů hlavních rolí, včetně Martina Freemana, Ian McKellena či Orlanda Blooma.

Pro Jacksona premiérou končí mnohaletá práce na zfilmování dobrodružné knihy britského spisovatele J. R. R. Tolkiena (1892 - 1973), která česky vyšla pod titulem Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Její příběh úvodem k rozsáhlé a jazykově i myšlenkově propracovanější trilogii Pán prstenů, která vyšla knižně v 50. letech.

"Loučení s týmem, který na filmu pracoval, bylo srdcervoucí trýznění trvající deset týdnů," uvedl před premiérou režisér Jackson. "Opravdové emoce mě ale zasáhnout až v následujících dnech," dodal.

Prvním dílem trilogie byl Hobit: Neočekávaná cesta, který měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden loni v prosinci.

Hobit je příběh o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo, jemuž život obrátí naruby kouzelník Gandalf, který Bilba pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem. Výprava, která nenápadně přerůstá v boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky nebo obry, na druhé straně i vznešenými elfy, hodnými lidmi a dalšími postavami Tolkienovy fiktivní Středozemě. Zlo ztělesňuje drak Šmak a v příběhu se objevuje i podivné stvoření Glum se svým prstenem.

Českou premiéru bude mít závěrečný díl Hobita 11. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy