FOTO Láska za časů ideologické diverze. Zlehka a s úsměvem

FOTO Láska za časů ideologické diverze. Zlehka a s úsměvem
Láska, soudruhu!
Láska, soudruhu!
Láska, soudruhu!
Láska, soudruhu!
Foto: Bontonfilm
ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 3. 2014 16:38
Podívejte se na fotografie i ukázku z česko-finského filmu Láska, soudruhu, v němž hrají Kati Outinen a Miroslav Etzler. Příběh vypráví o vztahu lidí, kterému brání "železná opona".

Fotogalerie - Lásku mezi lidmi ze soocialistického tábora a kapitalistického impéria v době studené války líčí s humorem i nadsázkou režisérka Tara Mäkelä ve finsko-norsko-české romantické komedii Láska, soudruhu.

Diváky zavede do světa za "železnou oponou" - na mezinárodní festival mládeže v Helsinkách roku 1962. Snímek s Kati Outinenovou a Miroslavem Etzlerem v hlavních rolích měl předpremiéru na Febiofestu, v českých kinech se objeví od 24. dubna.

"Chtěli jsme natočit komedii o studené válce. Už proto, že u nás mladí lidí nevědí, co to je, i když si to mohou osvěžit současnými událostmi na Ukrajině. Scenáristka Raija Talvioová má dost blízko k české kultuře, protože v Praze v roce 1983 šest měsíců studovala na FAMU," řekla na dnešní tiskové konferenci Mäkeläová.

Snímek vypráví o znovuprobuzené lásce Elsy a českého jazzmana Jana, o kterém si Elsa dlouho myslela, že je mrtvý. Zatímco svět se zmítá ve studené válce, ve finské metropoli probíhá za nadšení levicově orientovaných obyvatel a za úšklebků těch ostatních světový festival mládeže a studentstva, který přijel z Moskvy pozdravit i sám Gagarin. Také Jan je tam soudruhy z Prahy vyslán propagovat socialistickou kulturu; spíš než socialismus miluje jazz. Před válkou v Helsinkách hrál na saxofon a do Prahy odjel právě v týdnu, kdy do Čech a na Moravu přijela německá armáda. Dopisy, které jí psal po válce, zabavila StB.

Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení. Jan emigruje a s ním i mladíček, který měl na jejich jazzové trio dohlížet, zatímco kolegové - muzikanti jsou deportování do "domova pro unavené umělce" kdesi na Sibiři.

Z českých herců se ve filmu dále objeví Kryštof Hádek, Jan Budař, Denny Ratajský, Petr Stach, Zdeněk Maryška a Václav Jiráček jako Gagarin.

"Spíše než finskou kulturu mám rád Kati Outinen. S producenty tohoto snímku jsme se potkali na jednom z filmových trhů, kde jsme jednali o jejím obsazení do mého filmu Klauni," řekl producent a režisér Viktor Tauš. Také Etzler jako častý host filmových klubů znal tuto charismatickou finskou herečku a filmy Akiho Kaurismäkiho, ve kterých hrála.

"Když jsem se dozvěděl, že bych se s ní měl objevit na plátně, nejprve jsem si myslel, že jde o špatný vtip Kaisera a Lábuse," uvedl Etzler.

 

Právě se děje

Další zprávy