Foto: Bratři Coenové se vydali do New Yorku čekat na Dylana

Foto: Bratři Coenové se vydali do New Yorku čekat na Dylana
V nitru Llewyna Davise.
V nitru Llewyna Davise.
V nitru Llewyna Davise.
V nitru Llewyna Davise.
Foto: Blue Sky Film
Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 2. 2014 5:50
Podívejte se na fotografie z filmu Inside Llewyn Davis od Ethana a Joela Coenových.

Fotogalerie - Nový film bratrů Ethana a Joela Coenových V nitru Llewyna Davise je příběhem mladého hudebníka a ukazuje počátky newyorské folkové scény. Nezaznamenává přímo období vzestupu folkové hudby v Greenwich Village na začátku 60. let, ale těsně předtím, než se zde objevila jména jako Bob Dylan, Paul Simon, Joni Mitchellová, Leonard Cohen a další. 

Loni film získal Velkou Cenu na filmovém festivalu v Cannes. Byl také nominován na dva Oscary a během roku 2013 posbíral na různých festivalech výhry a nominace za nejlepší scénář, uměleckou režii, kameru, nejlepšího herce v hlavní roli, nejlepší původní píseň ze soundtracku k filmu a další.

Některé detaily postavy Llewyna Davise přímo odkazují na známé osoby tehdejší doby, například jeho welšské jméno připomíná Dylana, a to, jak přespává na gauči u pěveckého dua Jim a Jean, odkazuje na Phila Ochse. Film ho ale zastihuje v době před příjezdem Dylana a Ochse do New Yorku, kdy by si Greenwich Village nikdo nedokázal představit jako budoucí světové centrum folkové hudby, které vyprodukuje hvězdy ovlivňující budoucnost americké populární hudby.

Pro bratry Coenovy se základním kamenem při psaní scénáře filmu stala hudba Dava Van Ronka. Van Ronkův spolupracovník Elijah Wald se vyjádřil, že "hlavní postava filmu, Llewyn Davis, není ani trochu jako Dave, ale jeho hudba je". Jedno z Van Ronkových alb se jmenuje Inside Dave Van Ronk (V nitru Dava Van Ronka).

 

Právě se děje

Další zprávy