Finále Plzeň vyhrál film Cesta ven a dokument Vlna vs. břeh

ČTK ČTK
2. 5. 2015 21:01
V kategorii celovečerních filmů soutěžilo o Zlatého ledňáčka 12 snímků ze 27 přihlášených v této kategorii.
Hlavní roli ve vítězném snímku Cesta ven hrála Klaudia Dudová (archivní foto)
Hlavní roli ve vítězném snímku Cesta ven hrála Klaudia Dudová (archivní foto) | Foto: ČTK

Plzeň - Sociální drama Cesta ven režiséra Petra Václava získalo dnes na 28. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň hlavní cenu Zlatého ledňáčka v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů. Jako nejlepší dokument ocenila porota snímek z prostředí slovenských fotografů v 80. letech Vlna vs. břeh režiséra Martina Štrby, řekla dnes ČTK mluvčí přehlídky Martina Kurfirstová.

V kategorii celovečerních filmů soutěžilo o Zlatého ledňáčka 12 snímků ze 27 přihlášených v této kategorii. "Vysoce profesionální, plný emocí s úžasnou hlavní představitelkou. Zabývá se tématem, které je extrémně důležité v dnešní znepokojivé době," komentovala mezinárodní porota v čele s režisérem, scenáristou a producentem Davidem Ondříčkem vítězný celovečerní film. Příběh romského páru Žanety a Davida získal letos také sedm Českých lvů, včetně těch v prestižních kategoriích za nejlepší film, režii a scénář.

Mezinárodní porota Finále pro sekci dokumentárních snímků posuzovala 17 nominovaných dokumentů z 86 přihlášených. Zlatého ledňáčka dostala vlna vs. břeh za "osobní a zároveň generační výpověď o vášni, umění a životě". Zvláštní uznání si z Plzně odnáší dokument Comeback z prostředí ilavské věznice v režii Mira Rema.

V kategorii televizní tvorby se letos do soutěže dostalo 16 děl z původně 65 přihlášených. Devět snímků soutěžilo v sekci seriálové tvorby a sedm v sekci filmové tvorby. Zlatého ledňáčka za nejlepší televizní cyklický projekt získal čtvrtý díl seriálu Tajné životy režiséra Jána Sebechlebského. V kategorii filmové tvorby uspěl televizní snímek Je to jen rock'n'roll z cyklu České století v režii Roberta Sedláčka. Porota také udělila zvláštní uznání dílům Dovolená na Krymu a Nadsobotka ze série Kancelář Blaník v režii Marka Najbrta.

Soutěžní snímky posoudily kromě mezinárodních porot také poroty složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. Studentské ocenění si z Plzně odváží v kategorii celovečerních filmů režisérský debut Štěpána Altrichtera nazvaný Schmitke, z dokumentů zaujal studenty nejvíc Danielův svět v režii Veroniky Liškové. Z televizních projektů u studentů zabodoval seriál Život a doba soudce A. K. a slovenský povídkový snímek Moje povstanie. Diváckou cenu za nejlepší celovečerní film získal režisér Jan Svěrák a jeho pohádka Tři bratři. Diváckou cenu Plzně 2015 za nejlepší herecký výkon dostala Hana Vagnerová za roli ve snímku Hany.

Cenu AČFK (Asociace českých filmových klubů) obdržel film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, cenu AČFK za nejlepší český dokument má Století Miroslava Zikmunda režiséra Petra Horkého. Vůbec poprvé byla na Finále Plzeň udělena cena Film Friendly Region, kterou připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Ocenění putuje do regionu Jeseníky.

 

Právě se děje

Další zprávy