Už je tady zas Hitler. Film odhalil skryté sympatie Němců k vůdci. Tvůrci chtěli ale jen pobavit

ČTK ČTK
9. 10. 2015 14:00
"Mnoho lidí mělo nefalšovanou radost, že Hitlera vidí,“ řekl v televizi N24 režisér nového filmu Er ist wieder da natočený podle úspěšné knižní předlohy. Původně chtěli tvůrci filmem diváky pobavit a vysmát se nacistickému vůdci, jehož vykreslili coby dnes již nevýznamného člověka. Velkým překvapením byl výsledek několika improvizovaných scének, do kterých se přidali i obyčejní lidé z ulice. Ti byli postavou Adolfa Hitlera doslova nadšení a nebáli se vyjádřit i jisté sympatie. Snímek o znovuprobuzeném diktátorovi právě přichází do kin.
Video: YouTube

Berlín - Filmové zpracování satirického bestselleru o nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi Už je tady zas přichází tento týden do německých kin. Na rozdíl od knižní předlohy Timura Vermese ale film není jen satirou na mediální a politickou scénu, ale snaží se ukázat i to, jak je současná německá společnost náchylná k populistickému ovlivňování.

Vermesova kniha vychází z předpokladu, že se Hitler probudí v současném Berlíně, poslední vzpomínky má na události krátce před svou sebevraždou na konci druhé světové války. V neznámém prostředí se rychle zorientuje a vrací se k šíření nacistické propagandy, kterou část diváků vnímá jako komediální vystoupení. Protagonistovi knihy se však díky popularitě v televizi a na internetu daří získávat nové stoupence.

Filmová verze se většinou drží knižní předlohy, režisér David Wnendt ale do svého snímku zařadil několik improvizovaných pasáží. Při nich představitel Hitlera Oliver Masucci mluvil s běžnými lidmi v berlínských ulicích a vyjadřoval se v duchu nacistického vůdce, nebo přišel na demonstrace krajně pravicové Národnědemokratické strany (NDP).

"Mnoho lidí mělo nefalšovanou radost, že Hitlera vidí," řekl režisér v televizi N24. Někteří lidé podle něj dokonce i před kamerami vyjadřovali souhlas s tezemi filmového Hitlera a neváhali sami dávat najevo rasistické a xenofobní názory.

Podle Wnendta je tak film především výpovědí o německé společnosti. "Na počátku jsme chtěli, aby se lidé tomuto zločinci mohli zasmát, aby se ukázalo, jak bezvýznamný člověk to ve skutečnosti byl. Ale postupem času začíná být i ve filmu jasné, že by Hitler nikdy nemohl dosáhnout svého vlivu bez pomoci zcela normálních německých občanů a proti jejich vůli," řekl režisér.

Už před filmovým zpracováním, které má v těchto dnech premiéru, se Vermesova kniha dočkala divadelních verzí. Letos na jaře ji uvedla v různých zpracováních divadla v bavorském Memmingenu a v porýnském městě Castrop-Rauxel.

Román vyšel v roce 2012 a v Německu se stal senzací. Za první rok se ho prodalo přes 700 tisíc výtisků, kromě nich také 300 tisíce audioknih. Vermesova kniha byla přeložena do více než 30 jazyků, česky vyšla v roce 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy