Filmové ceny BAFTA si odnesl režisér Cuarón se svým černobílým snímkem Roma

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 2. 2019 23:32
Britská akademie filmového a televizního umění známá pod zkratkou BAFTA udělila cenu za nejlepší snímek černobílému dramata Roma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Cuarón rovněž získal ocenění za režii.
Roma je nenápadný film, přesto plný nezapomenutelných scén. | Video: Netflix

Cuarón v projevu poděkoval streamovací společnosti Netflix za to, že podpořila natočení tohoto snímku, který není v angličtině. Drama, které získalo i cenu pro nejlepší cizojazyčný film, proměnilo čtyři nominace ze sedmi.

Ocenění pro nejlepší herečku získala Olivia Colmanová za představitelku hlavní role historického komediálního dramatu Favoritka. Colmanová již za výkon v tomto snímku získala několik cen, nedávno například Zlatý glóbus.

Cenu za herectví v mužské kategorii obdržel Rami Malek za výkon v roli zpěváka Freddieho Mercuryho ve snímku Bohemian Rhapsody. Agentura AP poznamenala, že cesta filmu, který se stal kasovním i oceňovaným trhákem, byla trnitá kvůli komplikacím a vlažným kritikám.

Favoritka, která s 12 nominacemi BAFTA udělování cen vévodila, získala také ocenění pro nejlepší britský film nebo za původní scénář.

Cenu za adaptovaný scénář obdrželo životopisné drama BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho. Filmem s nejlepší hudbou se stal romantický snímek Zrodila se hvězda se zpěvačkou Lady Gaga.

Snímek Bohemian Rhapsody pak získal cenu BAFTA za zvuk. Cena vycházející hvězdy letos připadla herečce Letitii Wrightové.

Trailer z oceněného filmu Favoritka

Film Favoritka bez špetky zbytečného sentimentu zasahuje i city. | Video: CinemArt
 

Právě se děje

Další zprávy