Monacká kněžna doklopýtala až na zahájení festivalu v Cannes

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 1. 2014 19:42
Produkce odsunula premiéru filmu Grace of Monaco o herečce a kněžně Grace Kelly. Film zahájí festival v Cannes
Nicole Kidman hraje Grace Kelly.
Nicole Kidman hraje Grace Kelly. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Životopisný film o monacké kněžně a hollywoodské superstar Grace Kelly zahájí 14. května ve světové premiéře 67. ročník filmového festivalu v Cannes.

Oznámili to organizátoři nejprestižnějšího filmového festivalu na světě a vysvětlili tak, proč předtím američtí producenti plánovanou premiéru snímku Grace of Monaco znovu odložili, když oznámili, že se snímek v kinech neobjeví ani 14. března, jak bylo naposledy plánováno.

Původně se premiéra filmu s názvem Grace of Monaco měla uskutečnit už loni na podzim, film ale nebyl včas hotov. Dnes už tvůrci filmu důvod dalšího odkladu nezdůvodnili a nestanovili ani náhradní datum.

Grace of Monaco
Grace of Monaco

Záhy se ukázalo, že film o přerodu americké herečky Grace Kelly v monackou kněžnu Gracii Patricii otevře festival v Cannes. Uveden bude v rámci oficiálního výběru, ale mimo soutěž a ve stejný den vstoupí do kin nejen ve Francii.

Loni festival odstartovala světová premiéra snímku Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Vznik snímku o Grace s Nicole Kidman v hlavní roli má za sebou řadu peripetií: kromě stížností monackého dvora jej provázejí i spory režiséra Oliviera Dahana s produkční společností The Weinstein Co.

Server The Hollywood Reporter napsal, že Dahan - mimo jiné režisér oscarového snímku Edith Piaf - se dostal do sporu s producenty ohledně finální verze filmu. Chtěli prý změnit střih proti jeho přání.

Před rokem se proti vznikajícímu filmu ohradil současný monacký kníže Albert II. s oběma svými sestrami. Podle nich životopis obsahuje řadu historických nesrovnalostí a zcela fiktivních scén a tvůrci prý na jejich námitky nedbali.

Grace Kelly (1929-1982) byla původně herečkou a monackou kněžnou se stala v roce 1956, kdy si za manžela vzala knížete Rainiera III. Toho ve filmu ztvárnil Tim Roth.

Držitelka Oscara za film Děvče z venkova vyměnila stříbrné plátno za aristokratický život a porodila tři děti. Zahynula při autonehodě.

 

Právě se děje

Další zprávy