Dítě číslo 44 Rusko zakázalo, v Česku film uvede autor knihy

ČTK ČTK
14. 5. 2015 14:00
Vedle účasti autora příběhu se speciální projekce účastní i čeští členové štábu, kteří na filmu s hollywoodskými filmaři pracovali.
Podívejte se na trailer k filmu Dítě číslo 44. | Video: Bonton

Praha - Britský spisovatel Tom Rob Smith, autor cenami ověnčeného knižního bestselleru Dítě číslo 44, v Praze osobně představí stejnojmenný thriller natočený podle jeho předlohy s Tomem Hardym, Garym Oldmanem a Noomi Rapace v hlavních rolích.

Americký thriller, který vznikl v produkci Ridleyho Scotta, se předloni natáčel i v Praze a na dalších místech Česka. Jeho promítání bylo nedávno zakázáno v Rusku.

"Tom Rob Smith uvede vůbec první veřejnou projekci a speciální předpremiéru filmu Dítě číslo 44 v neděli 24. května ve velkém sále Městské knihovny v Praze. Předtím bude o knize debatovat se zájemci z řad veřejnosti, s fanoušky knihy a diváky," oznámil Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm.

Snímek Dítě číslo 44 (Child 44) švédského režiséra Daniela Espinosy líčí příběh sovětského válečného hrdiny Lva Děmidova, který se po válce dá do služeb sovětské tajné policie. Když se na seznamu politických delikventů ocitne jeho manželka, je degradován a poslán do vyhnanství. Tam pak na vlastní pěst pátrá po sériovém vrahovi, zatímco Děmidovovi bývalí kolegové stíhají jeho samého. Příběh knihy a filmu byl inspirován skutečným případem "rostovského řezníka" Andreje Čikatila, který prý v Sovětském svazu zabil až 53 lidí.

Kniha Dítě číslo 44 vyšla v roce 2008 jako Smithova prvotina, získala 17 nominací na mezinárodní knižní ocenění, z nichž sedm získala. Česky vyšla před šesti lety. Kniha se nakonec stala první částí trilogie zaměřené na postavu hlavního hrdiny Lva Děmidova a dostala se do hledáčku Hollywoodu.

"Bylo to trochu jako ve snu," vzpomíná Tom Rob Smith. "Původně jsem ani nevěřil, že můj román někdo vydá, a najednou si o něm povídám s Ridleym Scottem v jeho kanceláři hned vedle meče z Gladiátora a rekvizit z Vetřelce," komentoval spisovatel první setkání s filmaři. V Praze se zúčastnil i samotného natáčení v létě 2013. I první myšlenka na celý příběh a vznik knihy ho prý kdysi napadla při cestování právě během pobytu v Praze.

Naopak za nepřijatelné označilo ruské ministerstvo kultury šíření tohoto snímku v ruské distribuční síti, protože prý zkresluje historická fakta. S odvoláním na prohlášení ministerstva to v polovině dubna oznámila agentura TASS. Film je podle ministerských úředníků nepřípustné promítat v Rusku v době oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

 

Právě se děje

Další zprávy