Famufest vyhrál film Parádně pokecal i Expremiéři s Grossem

ČTK ČTK
30. 11. 2014 16:18
Nejlepším filmem Famufestu se stala absurdní komedie parádně pokecal režiséra Tomáše Pavlíčka. Cenu za celoživotní dílo udělili organizátoři Věře Chytilové.
Parádně pokecal.
Parádně pokecal. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejlepším filmem letošního festivalu studentských filmů Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Famufest se stala absurdní a stylizovaná komedie producentů Tomáše Michálka a Jakuba Mahlera s názvem Parádně pokecal, kterou natočil režisér a scenárista Tomáš Pavlíček. Byl oceněn za její scénář. 

Organizátoři zároveň udělili Cenu za celoživotní dílo in memoriam absolventce této školy, dlouholeté pedagožce a vedoucí Katedry režie Věře Chytilové.

Celovečerní Pavlíčkův autorský debut Parádně pokecal byl letos vybrán do soutěžní sekce Fórum nezávislých na letošním karlovarském festivalu. Uvedl ho i festival Fresh Film Fest a v rámci přehlídky středoevropských filmů Maďarský institut v Praze. Klíčovou inspirací příběhu se staly stereotypy chování současné mladé generace.

V kategorii Hraný film byl oceněn dvaadvacetiminutový snímek Amanitas (Director's Cut) Jakuba Šmída s Klárou Melíškovou a Lenkou Krobotovou v hlavních rolích. Za producentský počin převzal cenu Mikuláš Novotný, konkrétně za projekt Cesta do Říma.

Nejlepší dokument natočil Jan Látal. Má název Stanislav Gross - Upřímně a vznikl v rámci cyklu České televize Expremiéři. Látal má už na kontě vítězství z Famufestu v roce 2012. Temnou groteskou a metaforou o vztahu mezi hercem a jeho loutkami nazvanou Punch a Judy si zasloužil vítězství v kategorii Animace Martin Máj.

Členy hlavní poroty byli maďarská režisérka Eszter Hajdúová, český režisér Saša Gedeon, filmová publicistka Eva Zaoralová, nejvýznamnější zvukař české nové vlny Ivo Špalj, scenáristka Linda Aronsonová, ředitel Filmakers Lab na prestižním festivalu v Sundance Gyula Gazdag a kameraman Antonio Riestra.

O vítězství v 31. ročníku Famufestu bojovalo 24 filmů v osmi kategoriích. Promítnuto bylo na 160 studentských snímků. Program doplnila výstava studentů Katedry fotografie a instalace studentů Centra audiovizuálních studií.

 

Právě se děje

Další zprávy