Fair Play Andrey Sedláčkové do boje o Oscara nepostoupí

ČTK ČTK
21. 12. 2014 13:19
Americká filmová akademie oznámila devět snímků, které budou bojovat o pět finálových míst v kategorii neanglicky mluvících filmů. Český mezi nimi není
Film Andrey Sedláčkové Fair Play o dopingu za socialismu, vybraný Českou filmovou akademií, do finálového klání o filmového Oscara nepostoupí
Film Andrey Sedláčkové Fair Play o dopingu za socialismu, vybraný Českou filmovou akademií, do finálového klání o filmového Oscara nepostoupí | Foto: Falcon

Los Angeles - Šanci na získání americké filmové ceny Oscar získalo po postupu do užšího výběru v kategorii neanglicky mluvených snímků devět děl. Není mezi nimi Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který kandidoval za Českou republiku.

Největší pozornost vzbuzuje čtveřice filmů: Mandarinky gruzínského režiséra Zazy Urušadzeho, Vyšší moc Švéda Rubena Östlunda, Ida Poláka Pawla Pawlikowského a Leviatan Rusa Andreje Zvjaginceva.

Snímky se ocitly i mezi favority na ceny Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. Tato ocenění uděluje asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Zlaté glóby jsou považovány za důležitý ukazatel pro favority na Oscary.

Pět finalistů na zahraničního Oscara, stejně jako na ostatní kategorie, pak bude známo 15. ledna.

Loni v kategorii pro neanglicky mluvený film uspělo italské komediální drama Velká nádhera. Šlo o 11. Oscara pro nejlepší zahraniční film, jenž putoval do Itálie, která je tak z tohoto hlediska nejúspěšnější zemí s náskokem dvou sošek před Francií.

Oscara dostaly i tři československé a české filmy: Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja Jana Svěráka.

 

Právě se děje

Další zprávy