Dostane Leonardo DiCaprio Oscara? Přišel jeho čas, ve Zmrtvýchvstání si sáhl na dno

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
11. 1. 2016 18:23
Do českých kin přichází film Zmrtvýchvstání od režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárrita. Hlavní roli ztvárnil Leonardo DiCaprio jako pohraničník a lovec kožešin Hugh Glass. Otázka je prostá: Získá jednačtyřicetiletý herec po čtyřech nominacích v minulosti vytouženou sošku Oscara? Po premiéře ve Spojených státech se kritici i novináři jednohlasně shodují – přišel DiCapriův čas.
Revenant Zmrtvýchvstání
Revenant Zmrtvýchvstání | Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

"Letos Leonardo DiCaprio konečně vyhraje Oscara," píše prestižní filmový magazín Vanity Fair. Na tom by nebylo nic neobvyklého. V minulosti si byli novináři a kritici jistí už několikrát, nicméně DiCaprio ani jednu ze čtyř nominací zatím neproměnil.

Díky hlavní roli ve filmu mexického režiséra Iñárrita má zatím největší šance.

Film Zmrtvýchvstání je příběh zasazený do americké Montany a Jižní Dakoty v roce 1823. V hlavní roli figuruje pohraničník a lovec kožešin Hugh Glass, kterého vážně poraní samice grizzlyho. Následně je svými druhy pohřben zaživa a nechán napospas smrti. Glass však přežije a vydává se sám raněný napříč zmrzlou americkou divočinou, aby pomstil smrt svého syna, který ho chtěl před zrádnými druhy zachránit.

Film vyvolává silné reakce. Z některých představení dokonce lidé odcházeli, protože nemohli vydržet drastické záběry. A kritici Iñárritův snímek zbožňují.

Peklo na zemi

DiCaprio jako Hugh Glass nemohl odvést lepší práci. "Tohle byl nejnáročnější film, který většina z nás kdy natočila," řekl DiCaprio časopisu Vanity Fair. Nikdo nepochyboval o jeho upřímnosti. "Bylo to jako lezení po skále bez lana," dodal režisér Alejandro González Iñárritu.

Podle informací The Hollywood Reporter bylo natáčení slovy některých členů štábu doslova peklo na zemi. Část štábu se zranila, všichni museli odolávat kruté zimě, spousta z nich dobrovolně odešla, jiní dostali výpověď.

Rovněž byl hrubě překročen i plánovaný rozpočet. Z původních 95 milionů dolarů stál film o 40 milionů dolarů víc. Všem těmto problémům se dalo předejít, kdyby se část filmu natočila s počítačově generovanými efekty. "To je přesně to, co jsem nechtěl. Skončili bychom totiž před zeleným pozadím s kávou, v pohodlí, každý by byl šťastný, ale s největší pravděpodobností by z filmu byl kus hovna," uvedl Iñárritu v rozhovoru s režisérem Michaelem Mannem.

O perných chvílích během filmování určitě může hovořit i Leonardo DiCaprio. Musel se nesčetněkrát koupat v ledové řece, většinu snímku nemůže kvůli poranění krku mluvit. DiCaprio byl schopný pro roli udělat opravdu hodně.

"A více než cokoliv Oscaři milují, když si je zasloužíte a pracujete na nich. Když se podíváte na fotky, jak Leo vypadá během natáčení, zjistíte, že prošel testem a doopravdy si ho zaslouží," uzavírá deník Hollywood Reporter.

S tím souhlasí i americké filmové časopisy Entertainment Weekly a Variety, podle kterých je DiCaprio doslova neporazitelný. 

Zmrtvýchvstání, které získalo cenu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce a režii, je nejsyrovější film, který jsem kdy viděl, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy