O Křišťálový glóbus budou ve Varech soutěžit dva české filmy

ČTK ČTK
2. 6. 2015 10:50
Jubilejní padesátý ročník karlovarského festivalu se uskuteční od 3. do 11. července a podle už dříve ohlášených informací udělí cenu za přínos české kinematografii Ivě Janžurové.
Kobry a užovky.
Kobry a užovky. | Foto: Falcon

Praha - Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami se v hlavní soutěži filmového festivalu v Karlových Varech objeví dva domácí tituly - Domácí péče a Kobry a užovky.

Česko-polský debut Cesta do Říma Tomasze Mielnika zahájí soutěž Na východ od Západu, v níž bude uvedeno i rodinné drama debutujícího Víta Zapletala Prach. Do soutěže dokumentů byla přijata road-movie Jana Foukala Amerika a časosběrný snímek Heleny Třeštíkové s názvem Mallory.

Umělecký ředitel této mezinárodní přehlídky Karel Och na dnešním setkání s novináři v Praze dále oznámil, že v soutěži Fórum nezávislých bude debut Jana Těšitele nazvaný David. Je příběhem mladíka, který si s přibývajícím věkem uvědomí, jak jeho mentální postižení ovlivňuje chování jeho rodičů a rozhodne se utéct do Prahy.

V nové znělce se představí loňský držitel Křišťálového glóbu Mel Gibson.

Zahájení bude pojato jako oslava filmu a filmových fanoušků, kteří na festival jezdí a dělají ho mimořádným - loni bylo vydáno 131 tisíc vstupenek. Na zahájení naváže filmová noc doplněná koncertem kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 a projekcí dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapujícího minulé ročníky. Přiblíží je i kniha umělecké poradkyně festivalu Evy Zaoralové Příběh festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy