Dokument Olga ukáže nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 2. 2014 16:56
Dokument přinese množství neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga Havlová je v něm představena jako žena nesnášející jakoukoliv okázalost.
Olga Havlová.
Olga Havlová. | Foto: Aerofilms

Praha - Celovečerní dokument o bývalé první dámě Olze Havlové, který natočili tvůrci filmu Občan Havel, bude mít premiéru v březnu na festivalu Jeden svět.

Námět a scénář snímku spojil autorsky Annu Freimanovou a Miroslava Janka, který se současně ujal režie a kamery. Film vznikl v produkci Jarmily Polákové ze společnosti Film & Sociologie v koprodukci s Českou televizí.

Jejich cílem prý nebylo natočit film o Olze Havlové jako "pouhé" partnerce Václava Havla, ale vykreslit portrét ženy, která zejména od 70. do 90. let minulého století sehrála významnou společenskou roli ve veřejné i soukromé sféře. Příběh vypovídá také o atmosféře tehdejší doby.

"Na Olgu Havlovou vzpomínají přátelé jako na nejbližšího a nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla, kamarádku, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí. Připomínají ji i jako štědrou hostitelku, vášnivou hráčku a houbařku, milovnici přírody, ostrou glosátorku, statečnou a pilnou disidentku, jako na ženu moudrou a věcnou, vždy s nohama na zemi a vždy svou," řekla Freimanová.

Dokument přinese množství neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga Havlová je v něm představena jako žena nesnášející jakoukoliv okázalost.

"Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující, a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává otisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých," doplnil Janek. Životopisná data tak zůstávají na samém konci vyprávění.

Celovečerní snímek Občan Havel z roku 2007 byl nejvýznamnějším filmem dokumentaristy Pavla Kouteckého; jeho premiéry se však nedožil. Havla v roli českého prezidenta sledoval přes třináct let. Snímek, který po jeho tragické smrti dokončil Miroslav Janek, se stal nejúspěšnějším dokumentem v české kinodistribuci po roce 1989, zhlédlo ho na 160 tisíc lidí.

Do českých kin se dokument Olga dostane 15. května.

 

Právě se děje

Další zprávy