Film Doctor Strange připomíná Inception na LSD. Některé scény jsou až hypnotizující

Martin Svoboda Martin Svoboda
13. 10. 2016 11:39
Český distributor umožnil několika novinářům a partnerům filmu zhlédnout patnáctiminutovou koláž z chystaného Doctora Strange s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Marvelovky, jejímž předním úkolem je přesvědčit, že gigantické MCU (Marvel Cinematic Universe) má pořád ještě čím překvapit.
Doctor Strange – trailer | Video: Marvel

Nalákat přítomné na chystaný film Scotta Derricksona s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli se prezentaci podařilo celkem obstojně. Velkolepé scény pestrobarevné snové akce evokují LSD estetiku šedesátých let a mají tendenci ve 3D kině doslova zamotat hlavu.

Stylizace zachází o kus dál, než jsme u blockbusterů zvyklí, a momenty, během nichž se Cumberbatch propadá nekonečnými fraktály až někam na druhý konec vesmíru, nabízejí skoro hypnotizující zážitek.

Strange potvrdil i svou dosavadní pověst „popcornovějšího Inception“. Už v trailerech naznačené scény ohýbání reality rozhodně připomínají ceněný snímek Christophera Nolana, jen v mnohem větším měřítku.

Pokud je Nolanovi za Inception něco vytýkáno, tak jistá chladnost a vlastně překvapivá střídmost jeho snového světa. Terčem humoru byla svého času představa, že slavný britský režisér zjevně sní o tom, jak muži v drahých oblecích projektují mrakodrapy. U Doctora Strange se s něčím takovým určitě nesetkáme, naopak se zdá, že Derrickson každý nápad ždímá na únosné maximum.

Otázkou zůstává, jestli bude toto audiovizuální přehlcení některých sekvencí adekvátně začleněno do filmu. Je přitom zcela v pořádku, že na rozdíl od Inception tu jen sotva budeme svědky vypravěčsky propracované filmařské hry, kde vše má svůj přísně logický smysl. Přesto i v rámci rozumných očekávání má smysl se ptát, jestli to pozlátko při svém blyštění alespoň udrží tvar, tedy pořádně odvypráví příběh.

Strange má totiž pořád kámen na noze, a tím je celé MCU, do nějž musí plynule zapadnout. Dějově ani stylisticky se nesmí vzdálit tak daleko, aby se oddělil od světa Avengers, kteří jsou ostatně zmiňováni. Tvůrcům to ztěžuje (i když neznemožňuje) vytvoření svébytného a celistvého filmu.

Podle několika naznačených dialogových scén se zdá, že audiovizuální orgie budou do filmu včleněny jako jakási muzikálová čísla uprostřed jinak rutinní komiksové podívané. Derrickson se zkrátka „vyblbne“ v určených částech a v jiných bude naopak sekat dobrotu a naplňovat standard a spoléhat na to, že charisma záporáka Madse Mikkelsena a Tildy Swintonové ho podrží.

Není tak jasné, jestli se Doctor Strange v důsledku toho rozpadne na dvě nesourodé roviny, nebo bude výsledek držet pohromadě. Což samozřejmě dravě sestříhaná prezentace neprozrazuje. 

Zatím o něm můžeme říct, že jde po Strážcích Galaxie a Ant Manovi o další snahu Disney oživit MCU v rozumné míře, aby vyvolal dojem změny, ale udržel si kontinuitu. Jestli se mu to podaří, se dozvíme 27. října v českých kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy