Disney má se Star Wars ještě větší plány, než se zdálo. Emancipovaná hrdinka ale zavání kalkulací

Jarda Konáš
8. 4. 2016 7:00
První trailer na nové Star Wars napovídá, že to Disney myslí s "bokovkami" hvězdné ságy vážně a hodlá v nich udržet ducha i vysoký technologický standard značky Star Wars. "Emancipovaná titulní hrdinka v případě Star Wars ale naznačuje pachuť snahy svézt se na úspěchu podobně koncipovaných blockbusterů ze série Divergence nebo Hunger Games," popisuje první dojmy z nového traileru publicista a fanoušek Star Wars Jarda Konáš.
Rogue One: Star Wars Story - trailer s českými titulky | Video: Disney / Falcon

Když společnost Disney oznámila, že kromě nové trilogie bude točit i spin-off filmy tak, aby se diváci rytmicky dočkali v kinech Star Wars každý rok, vyvolalo to spíše rozpaky než vděčný aplaus.

Skepsi prohloubilo avízo, že jeden ze spin-offů (snímky rozvíjející události či příběhy postav nad rámec původního díla) bude vyprávět o trampotách mladého Hana Sola. Fandové se začali děsit devalvace ikonické postavy podobně, jako se to stalo v seriálu Mladý Indiana Jones.

Zkrátka, nikdo moc nevěděl, co od konceptů filmů nad rámec nové trilogie, označovaných hlavičkou "Star Wars antologie", čekat. Což je logické, neboť jde o poměrně výraznou inovaci konceptu celé filmové sci-fi ságy, která ji může nejen obohatit, ale i nepříjemně naředit.

Zatímco v případě snímku o mladém Solovi teprve finišuje casting, pilotní spin-off Rogue One bude mít premiéru už v prosinci a včera tvůrci vypustili do světa dlouho očekávaný teaser trailer. Trvá minutu a půl a prozrazuje opravdu hodně. Nikoliv obsahově, ale téměř každý záběr musel fanouškům zrychlit tep.

Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story | Foto: Disney / Falcon

Vrací se vůdkyně povstalců Mon Mothma z Návratu Jediho. Vrací se kolosální kráčející tanky známé z filmu Impérium vrací úder. A divák se především vrátí na vesmírnou bojovou stanici Hvězdu smrti z úplně prvních Star Wars z roku 1977. To je koktejl, na který zkrátka dostane chuť každý, sotva vidí na lístku vypsané přísady.

Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story | Foto: Disney / Falcon

Na druhou stranu ukázka prozrazuje trendy, na které mnozí budou koukat skrz prsty. Další emancipovaná titulní hrdinka v případě takového snímku nebude pilovat genderovou vyváženost, spíše je z traileru cítit pachuť snahy svézt se na úspěchu podobně koncipovaných blockbusterů ze série Divergence nebo Hunger Games.

Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story | Foto: Disney / Falcon

Teaser se nesnažil tuto pochybnost vyvrátit a nadhodil jen pár replik, ze kterých o příběhu není znát vůbec nic víc než před pár dny. Samurajské bojové umění také vstupuje do světa Star Wars úplně poprvé. Bude to ku prospěchu věci? Těžko říct. Představa, že po předaleké galaxii plné Síly, světelných mečů, laserových děl a automatických blasterů začali najednou běhat róninové, je spíše komická a poodhaluje hru na efekt.

Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story | Foto: Disney / Falcon

Celkově ukázka prozrazuje, že Disney má se spin-offy velké plány a hodlá v nich ducha i vysoký technologický standard značky Star Wars udržet. Dodnes se jako ukázkový příklad zbabraného spin-offu uvádí Wolverine rozšiřující sérii X-Men. Podobný scénář u Rogue One, zdá se, nehrozí.

Jistě, skutečná odpověď přijde až s prosincovou premiérou. Ale spousta pochybností soudě podle reakcí už nyní vzala za své. Kdo by se netěšil, když viděl královskou gardu, tedy osobní stráž samotného císaře Palpatina. Vrátí se na stříbrné plátno? Doufejme, že ano!

U nových Star Wars se mi stalo, že mě natolik pohltily, až jsem si zapomněl říkat, jak moc jsou boží, tvrdí nadšeně filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy