Zahraniční kritici ocenili v Karlových Varech rumunský Box

ČTK ČTK
11. 7. 2015 16:42
Cenu mezinárodních filmových kritiků získal rumunský film Box režiséra Florina Serbana.
Koprodukční snímek Box
Koprodukční snímek Box | Foto: 50. MFF Karlovy Vary 2015

Karlovy Vary - Film Box režiséra Florina Serbana, vzniklý v koprodukci Rumunska, Německa a Francie, získal dnes na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary cenu FIPRESCI Mezinárodní federace filmových kritiků. Podle poroty jde o skvěle zrežírovaný obraz současné rumunské společnosti, který se odehrává na pozadí vztahu divadelní herečky a boxera.

Porota na filmu Box ocenila mimo jiné perfektní vyjádření stavu mysli postav v současné těžko předvídatelné době. Jak řekla předsedkyně poroty Eva Peydró, jde o další příspěvek nové rumunské kinematografie a postmoderního filmu.

Ekumenická porota dnes ocenila americký snímek Bob a stromy Diega Ongara. Jeho hlavní postavou je charismatický dřevorubec, jehož život provází řada chyb, v práci, v rodině i ve vztazích s okolím. Přesto ale přebírá za svá rozhodnutí odpovědnost, což z jeho života dělá podobenství naděje. Hlavní roli ztvárnil Bob Tarasuk, neherec, hrající sám sebe.

Zvláštní uznání ekumenická porota dala ukrajinskému snímku Píseň písní režisérky Evy Neymannové. Podařilo se jí v něm vytvořit atmosféru dnes už neexistující židovské komunity Ukrajina na počátku 20. století.

Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří Fedeora, která hodnotila snímky ze sekce Na východ od západu, dnes ocenila hned dva snímky. Jedním jsou Nebeští nomádi kyrgyzského režiséra Mirlana Abdykalykova o střetu rodiny ze vzdálené země s takzvanou civilizací. Druhým oceněným snímkem je Středeční dítě režisérky Lili Horváthové, vzniklý v rumunsko-německé koprodukci.

Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší film v hlavní soutěži a v sekci Na východ od západu dnes získal snímek Babai režiséra Visara Morina. Film v koprodukci Německa, Kosova, Makedonie a Francie je dojemným, ale brutálně upřímným příběhem desetiletého chlapce, který hledá svého otce, který odešel do Německa za novým životem.

Video: Radan Šprongl, Ester Eichlerová
 

Právě se děje

Další zprávy