Skončil Febiofest. Ovládl ho islandský snímek o prostitutce

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2015 20:15
Porotu zaujal islandský film o učitelce ve školce, která si přivydělává jako prostitutka.
Baldvin Zophoníasson: Život v akvárku.
Baldvin Zophoníasson: Život v akvárku. | Foto: febiofest.cz

Praha- Předáním ceny Grand Prix soutěže Nová Evropa, kterou získal islandský režisér Baldvin Zophoníasson za snímek Život v akvárku, a čestné ceny Kristián za přínos světové kinematografii britskému filmaři Johnu Maddenovi skončil v  pátek večer pražský Febiofest. Diváci pak zhlédli jeho nový snímek Druhý báječný hotel Marigold, v němž hrají Judi Denchová nebo Richard Gere.

Film rozvíjí příběh první části této komedie, v níž si parta bohatých důchodců chtěla užít báječné stáří v indickém hotelu - bohužel ještě nedokončeném. Pokračování se v českých kinech objeví od 2. dubna.

"Děkuji," řekl Madden a přiznal, že to je jediné české slovo, které zná. "Dnes večer je ale úplně zásadní, protože jsem dostal krásný, ale těžký kov, který sotva unesu. Přesto si ho vážím a je to pro mě čest. Být filmařem je totiž velké privilegium. Točíme filmy pro diváky a především jim děkuji za to, že chápou, co jim chceme sdělit," dodal tvůrce řady úspěšných snímků včetně milostného dramatu Zamilovaný Shakespeare.

Zvítězil film o islandské učitelce-prostitutce

Vítězný snímek Život v akvárku je příběhem matky a učitelky ve školce z Reykjavíku, která si musí přivydělávat jako prostitutka. Dramatické vyprávění podle poroty překvapilo čistotou a pravdivostí. Její členové v čele s herečkou Vlastou Chramostovou, která ocenění předala, ocenili především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a herecké výkony.

"Až přijedu domů, budu všem vyprávět o tomto krásném festivalu a městě. Ocenění bych rád věnoval všem skutečně mladým tvůrcům, především dívkám, které to mají těžší. Aby se nebály dělat chyby, aby natáčely a staly se režisérkami a kameramankami. Když se jim bude dařit, dostanou se možná i do tak krásného města, jako je Praha," řekl sedmatřicetiletý Zophoníasson.

Jeho snímek před měsícem ovládl výroční ceny islandské filmové akademie, když proměnil všech 12 nominací. Snímek vznikl v koprodukci Islandu, Finska, Švédska a České republiky, minoritním producentem byla společnost Axman Production. Celkem už má na kontě 17 ocenění včetně zahraničních.

Na 22. ročníku Febiofestu bylo rozdáno pět Kristiánů za přínos světové kinematografii. Vedle Maddena je získali americká herečka Kim Novaková, francouzský režisér Jean-Jacques Annaud, herci Alan Rickman a Jeroen Krabbé. Novakovou, která se věnuje malbě, bude do 19. dubna připomínat v Zimním refektáři Strahovského kláštera výstava jejích pastelů inspirovaných impresionismem a surrealismem.

Letos poprvé organizátoři promítali kromě smíchovského multikina v CineStaru na Černém Mostě. Zcela nové publikum si našla sekce Febiofest Culinary Cinema uváděná ve spolupráci s Berlinale. Návštěvníci vybudované restaurace v barrandovském ateliéru po tři večery vychutnávali filmy s gastronomickou tematikou včetně exkluzivních večeří.

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos to je Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny, kterému věnoval 21 440 korun.

Od 30. března bude festival pokračovat projekcemi vybraných snímků ve 14 českých městech. Regionální ozvěny zahájí filmy Králova zahradnice s Kate Winsletovou v titulní roli a Pořád jsem to já v hlavní roli s Julianne Mooreovou. Naposledy se bude promítat ve Zlíně, kde ozvěny 17. dubna skončí.

 

Právě se děje

Další zprávy