Cannes 2014: Cate Blanchett ukázala zábavný dračí výcvik

Šimon Šafránek, Cannes
16. 5. 2014 16:46
V Cannes se v pátek promítal animovaný snímek Jak vycvičit draka 2. Ukázalo se, že umělecký festival má rád zábavné snímky, ale i zábavné snímky dokážou být dostatečně umělecké.
Cate Blanchett v Cannes propaguje animák Jak vycvičit draka 2.
Cate Blanchett v Cannes propaguje animák Jak vycvičit draka 2. | Foto: Reuters

Cannes 2014 - Před čtyřmi lety se objevil v Cannes nečekaný rodinný trhák – animovaný kus Jak vycvičit draka z dílny studia DreamWorks Animation později zinkasoval téměř půl miliardy dolarů.

Odehrával se v prostředí vikingské ostrovní vesnice, která úpí pod nálety všežravých kobylek, tedy pardon, draků. Vzájemné vybíjení zastaví až nedomrlý hoch jménem Škyťák, který si ochočí draka Bezzubku a z draků udělá nejlepší přátele člověka.

Tanec s drakem

V novém pokračování jsou hrdinové na hranici dospělosti. Škyťák by se měl stát náčelníkem ostrova a užívat si s kamarády dračí závody. Jenže on raději s Bezzubkou objevuje nové a vzdálené kraje. Selanku naruší přílet drakobijce Draga Bludvista.

Festival v Cannes zažil dračí den. Čelem do objektivu jsou režisér Dean DeBlois a herečka Cate Blanchett.
Festival v Cannes zažil dračí den. Čelem do objektivu jsou režisér Dean DeBlois a herečka Cate Blanchett. | Foto: Reuters

Dalším hráčem na houstnoucí scéně je potom Dračí jezdec, který sedlá ohromující stvůru, proti níž ostatní chrliči plamenů vypadají jako dětské ještěrky.

Oproti prvnímu dílu je pokračování Deana DeBloise akčnější, ohnivější, závratnější a rozsáhlejší. Režisérovi se však podařilo celý ten rozlet pozoruhodně ukočírovat, takže si na své přijdou jak desetileté děti, tak jejich odrostlejší sourozenci nebo rodiče, kteří usedají ke Hře o trůny. jednoduše – dámy a pánové, Ja vycvičit draka 2 bude jedním z trháků tohoto léta.

Podívejte se na ukázku z filmu Jak vycvičit draka 2.
Podívejte se na ukázku z filmu Jak vycvičit draka 2.

V Cannes byla hlavní hvězdou filmu Cate Blanchett, kterou si ale v českých kinech příliš neužijeme. V originále mluví jednu z nových postav filmu - dračí jezdkyni Valku, žijící na samotě v Arktidě. Právě ona ovšem naučí Škyťáka o dracích netušené věci.

Přivezte mi tank

Uvedení snímku také symbolizuje přátelství mezi studiem DreamWorks a festivalem: vždyť právě tady se například premiéroval čtvrtý díl Indyho Jonese. A bylo to něco. Stáli jsme tenkrát ve frontě před kinem hodinu na poledním slunci, pak nás pustili dovnitř, a tam jsme seděli další hodinu, než se začalo cokoli dít.

Projekce ale měla kouzlo happeningu, když se rozevřela opona, z hlediště se ozýval potlesk, někdo hvízdal ústřední melodii… jak rychle pak všem došel dech! Po deseti minutách bylo jasné, že kouzlo původní trilogie je pryč.

Mimo soutěž se tu promítala i pokračování Pirátů z Karibiku nebo Matrixu.

Hollywoodští producenti těchto filmů jsou pro festival důležití i ekonomicky: obsadí apartmá nejdražších hotelů, vyzdobí jejich fasády nebo plážová mola nákladnými propagačními dekoracemi, poutají mediální pozornost. Z jeřábu tu spouštěli Jerryho Seinfelda coby Pana Včelku, Jack Black velel jednotce Pand, která vzala Cannes útokem a Sacha Baron Cohen se po Croisette procházel s velbloudem, když propagoval Diktátora.

The Expendables 3 Teaser Trailer #1 (2014)
The Expendables 3 Teaser Trailer #1 (2014)

Letos má přijet tank. Podobizny hrdinů akční komedie Expendables 3 visí z fasády hotelu Carlton. V neděli se v Cannes objeví Sylvester Stallone s Arnoldem Schwarzeneggerem a celou filmovou ekipou. A protože budou mít jenom filmovou ukázku, přijedou na tanku. Faktem je, že to jsem tu ještě neviděl. Půjdu se podívat? Ano, půjdu.

 

Právě se děje

Další zprávy