Buďte na sebe hodní a braňte malé filmy, vzkázal Oscar

Kamil Fila Kamil Fila
8. 3. 2010 9:55
Válečné drama Smrt čeká všude získalo šest sošek
Jeden z modeátorů večera herec Ben Stiller sice vystoupil v masce Avatara, ale cenu za nejlepší masky předal snímku Star Trek.
Jeden z modeátorů večera herec Ben Stiller sice vystoupil v masce Avatara, ale cenu za nejlepší masky předal snímku Star Trek. | Foto: Reuters

Los Angeles - Letošní Oscary byly maximálně správňácké až skautské, nebo dokonce samaritánské. Dostalo se skoro na všechny, oceňováni byli hlavně outsideři. Nad Goliášem Avatarem zvítězilo nízkorozpočtové válečné drama Smrt čeká všude (The Hurt Locker). Jde o první dílo, za jehož režii byla Oscarem oceněna žena, a zároveň komerčně nejméně úspěšný film celé oscarové historie.

Jestliže v první půli ceremoniálu vypadal souboj Avatara a Hurt Lockeru vyrovnaně, ve finále smetlo drama o pyrotechnicích v Iráku všechny modré obyvatele měsíce Pandora v poměru 6:3.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Oscary ovládl snímek Smrt čeká všude. Avatar prohrál
Oscar čeká všude. Ke komu se přikloní Hollywood
Na Oscarech se nebude zpívat ani děkovat Bohu
O Oscary se utká James Cameron s exmanželkou

Jak poznamenali čeští moderátoři přímého přenosu na HBO František Fuka, Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis, statisticky rozhodující je cena za střih - kdo ji dostane, má největší šanci na zisk hlavní sošky za produkci. A tak se i stalo.

... a tím celá show končí

Vyhlášení nejlepší režie a produkce pak zcela nezvykle proběhlo v rychlém sledu za sebou, u finální kategorie ani nebyli představeni nominovaní kandidáti, ale předávající Tom Hanks jen přiklusal na pódium, roztrhl obálku a suše oznámil, že i v této kategorii vyhrává Hurt Locker a tím celá show končí.

Foto: Reuters

Režisérka Kathryn Bigelowová - která zázračně vypadá, jako by jí nebylo 59 let, ale minimálně o 20 méně - pak už stačila pouze říct, že film věnuje nejen vojákům, ale i hasičům a záchranářům, kteří nás všechny chrání a nasazují za nás své životy. Vzhledem k tomu, jak kriticky Hurt Locker působí, vyzněl tento výrok poněkud nadneseně; snad aby zapadl do celkové atmosféry vštípené pozitivnosti.

Správňáckost letošních Oscarů se totiž potvrzovala od začátku do konce. Meryl Streepová se stala herečkou s nejvíc nominacemi. Celkem jich má 16, letos ale třetího Oscara nedostala; a jak podotkl vtipně jeden z moderátorů večera Steve Martin, je tak i rekordmankou v počtu proher.

Mezi zahraničními filmy nevyhrála favorizovaná Bílá stuha Michaela Hanekeho, ale argentinská psychologická detektivka Tajemství jejích očí (El secreto de sus ojos) od Juana Josého Campanelly (Aktuálně mělo prozřetelně recenzi již dříve!). Krátký animovaný film nevyhrál další snímek s Wallacem a Gromitem, ale francouzská nápaditá miniatura Logorama.

Foto: Reuters

Cenu za masky získal Star Trek, což potěšilo na světě miliony fanoušků - ač se to zdá nemožné, žádný z dosavadních jedenácti filmů této série nikdy žádného Oscara nedostal.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si podle očekávání odnesl Jeff Bridges za roli stárnoucího country zpěváka ve snímku Crazy Heart, jenž zvítězil i v kategorii nejlepší píseň (a soška šla k T-Bone Burnettovi).

Bridgesovi pak pořadatelé dopřáli nejdelší děkovný projev, jehož délku ostatním oceněným nemilosrdně utínali. Navíc jeho herecká kolegyně Michelle Pfeifferová (s níž hrál v Báječných Bakerových hoších) dostala příležitost říct o něm mnoho chvály - včetně vyzdvihnutí jeho příkladného rodinného života.

Sledujeme Popelčiny příběhy

Mnoho prostoru k vyjádření emocí dostali i tvůrci nezávislého černošského dramatu The Precious. Oscara dostal jak scenárista Geoggrey Fletcher, tak herečka Mo´Nique za vedlejší roli obhroublé matky hlavní hrdinky.

Foto: Reuters

Oba ocenění pak vyjádřili poděkování Akademii i svým blízkým za to, že tak silně podpořili jejich práci na jinak neatraktivním a pro masy nepopulárním snímku. Vlastně se po celý večer opakoval motiv, že sledujeme Popelčiny příběhy.

Jedním z předpokládaných vrcholů pak bylo vítězství Sandry Bullockové za hlavní roli ve sportovním melodramatu The Blind Side. Bullocková se totiž v Hollywoodu potýká se škatulkou odkvétající komičky v romantických blbinách, a dokonce den předem dostala Zlatou malinu za nejhorší herečku roku ve snímku All About Steve.

Ale rolí obětované a rozhodné paní Tuohyové, která se ujme černošského sirotka a vychová z něj špičkového hráče amerického fotbalu, si získala zpět srdce obyčejných Američanů i Akademie. Díky nim si po drastické dietě konečně může dopřát velký burger a hromadu hranolků, jak veřejně prohlásila na červeném koberci.

Večer se tak nesl i ve znamení odpustků. Vítěznému Hurt Lockeru prošlo i to, že se jeho producent pokoušel o zbytečné ovlivňování akademiků hromadným emailem a že scenárista Mark Boal v současnosti čelí nařčení, že si svůj příběh nevymyslel na základě rozhovorů se stovkami vojáků v Iráku, jak tvrdí, ale prý vycházel jen z příběhu jednoho vojáka, s nímž strávil většinu času.

Dnes večer jste na správném místě

Foto: Reuters

K paběrkování byli naopak odsouzeni Tarantinovi Hanebný pancharti. Přes ohromnou podporu fanouškovské základny se dostalo pouze na jednu očekávanou sošku - pro Christopha Waltze, jenž ztvárnil nacistického plukovníka Landu.

Těsně před předáním ceny si moderátor Steve Martin dovolil udělat velmi nekorektní a podařený vtip: "Říká se o vás, že jste lovec Židů. No tak dnes večer jste na správném místě!"

Ke komickým vrcholům večera pak patřil ještě avatarovský kostým Bena Stillera, jenž nahradil plánovaného, ale již příliš drzého Bruna alias Sachu Barona Cohena, a také parodie na Paranormální aktivitu v podání moderátorského dua Steve Martin-Alec Baldwin.

Ten, kdo po letošku může být zklamaný, budou tvůrci smutné komedie Lítám v tom (Up in the Air), která nebodovala ani v jedné z šesti nominací  Na někoho černý Petr zbýt musel. Je ovšem zvláštní, že se to týkalo zrovna tak aktuálního díla, jež vypráví o následcích stále probíhající finanční krize - tedy vyhazování lidí z práce. Navíc toto dílo na začátku sezóny výročních cen nasbíralo mnoho bodů v jiných anketách.

Foto: Reuters

Poselství letošního, již 82. ročníku cen americké filmové akademie je tedy jasné. Buďte na sebe hodní, buďte pozitivní, ctěte rodinu, hledejte naději, věřte v dobré konce a braňte malé filmy před těmi většími.

Avatar je pro Hollywood výstavní kousek technologického pokroku, ale Akademie nedopustí, aby jeho poetika digitální virtuality přemohla syrový realismus nezávislých dramat a hlubokých lidských příběhů.

Ostatně dávno před udělováním Oscarů byl tvůrce Avatara James Cameron smířený s tím, že jeho bývalá manželka natočila lepší film než on, a na slavnostním večeru na něm ani nebylo vidět zklamání z prohry - kterou nikdo ani nechápe jako prohru, ale snahu o co nejspravedlivější rozdělení cen.

 

Přehled držitelů Oscarů za rok 2009
  • Nejlepší film: Smrt čeká všude
  • Režie: Kathryn Bigelowová - Smrt čeká všude 
  • Herec v hlavní roli: Jeff Bridges - Crazy Heart
  • Herečka v hlavní roli: Sandra Bullocková - The Blind Side
  • Herec ve vedlejší roli: Christoph Waltz - Hanebný pancharti
  • Herečka ve vedlejší roli: Mo'Nique - Precious
  • Neanglicky mluvený film: Tajemství jejich očí - Argentina
  • Nejlepší animovaný film: Vzhůru do oblak
  • Kamera: Avatar
  • Původní scénář: Smrt čeká všude
  • Scénář podle předlohy: Precious
  • Hudba: Vzhůru do oblak
  • Nejlepší píseň: The Weary Kind  - Crazy Heart
  • Výprava a dekorace: Avatar
  • Kostýmy: Královna Viktorie
  • Masky: Star Trek
  • Střih: Smrt čeká všude
  • Zvuk: Smrt čeká všude
  • Zvukové efekty:  Smrt čeká všude
  • Vizuální efekty: Avatar
  • Celovečerní dokument: The Cove
  • Krátkometrážní dokument: Music by Prudence    
  • Krátkometrážní animovaný film: Logorama    
  • Krátkometrážní hraný film: The New Tenants
 

Právě se děje

Další zprávy