Osm hrozných se bude promítat ve dvou verzích, prosadil si Quentin Tarantino

mad
14. 10. 2015 9:57
Režisér Quentin Tarantino natočil dvě verze nového filmu Osm hrozných, který bude mít premiéru v lednu příštího roku. Jedna kopie bude o šest minut delší a diváci ji budou moci vidět pouze v kině se 70milimetrovou promítačkou. Verze bude i jinak sestřihaná a bude obsahovat předehru a přestávku. Distributor filmu nainstaluje v USA speciální promítačky asi do stovky kinosálů.
Foto: The Weinstein Company

Praha – Režisér Quentin Tarantino oznámil, že jeho nejnovější snímek Osm hrozných vejde do amerických kin ve dvou verzích s rozdílnou stopáží. Pokud si diváci vyberou film v 70milimetrovém formátu Ultra Panavision dva týdny před světovou distribucí, jejich zážitek z filmu bude odlišný oproti kratší verzi.

„Verze pro vybraná kina bude mít předehru, přestávku a bude dlouhá tři hodiny a dvě minuty. Verze pro multiplexy bude o šest minut kratší, pokud nepočítáme čas přestávky, která bude asi 12 minut,“ řekl Tarantino serveru Variety. 

Režisérovi se líbila myšlenka, že ve vybraných kinech najdou lidé „něco extra“. 70milimetrová verze obsahuje dlouhé záběry, které „mohou být úžasné ve velikosti sedmdesátky, ale pokud sedíte na gauči, možná to tak úžasné není. Tak jsem to trochu zkrátil,“ řekl Tarantino.

Tento způsob uvádění je dnes vzácný a filmaři jej používají, když chtějí způsobit rozruch, píše Variety. Podobně tak učinil Steven Soderbergh s dvoudílným projektem Che nebo Kevin Smith v roce 2011 s filmem Red State. Produkční společnost The Weinstein Company nyní pracuje na instalaci projektorů v amerických kinech, jež jsou schopny promítat 70milimetrové kopie.

Zatímco ambiciózní snímky jako Mistr a Interstellar se takto promítaly jen v 16 kinech, respektive 12 sálech, plán pro Osm hrozných je více než 100 takto přizpůsobených sálů.

Do českých kin snímek dorazí 7. ledna 2016.

Trailer k filmu The Hateful Eight | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy