Berlinale zahájí Juliette Binoche v mrazivém Grónsku

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2015 16:23
Pětašedesátý ročník Berlinale zahájí 5. února snímek režisérky Isabel Coixet Nobody Wants Night s Juliette Binoche v hlavní roli.
Juliette Binoche na Berlinale uvádí snímek Nobody Wants Night, který je letos zahajovacím filmem prestižní přehlídky.
Juliette Binoche na Berlinale uvádí snímek Nobody Wants Night, který je letos zahajovacím filmem prestižní přehlídky. | Foto: Reuters

Berlín - Pětašedesátý ročník prestižního filmového festivalu Berlinale zahájí ve čtvrtek světová premiéra snímku Nobody Wants Night, v němž se představí v hlavní roli Juliette Binoche, společně s Rinko Kikuči a Gabrielem Byrnem.

Španělská režisérka Isabel Coixet natočila historické drama Nobody Wants Night v Grónsku, kde se příběh několika odvážných žen a ambiciózních mužů odehrává v roce 1908. Snímek je jedním ze třiadvaceti, které se letos v soutěži Berlinale utkají o Zlaté medvědy.

"Jsem rád, že Berlinale otevře právě snímek Isabel Coixet, který je působivě natočeným portrétem dvou žen, které čelí extrémním okolnostem," řekl ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Isabel Coixet bude v Berlíně soutěžit už posedmé, když za Umírající zvíře z roku 2008 a Můj život bez mne z roku 2003 získala Zlatého i Stříbrného medvěda.

Také Juliette Binoche bývá vcelku častým hostem v německé metropoli, Stříbrného medvěda za hlavní roli ve filmu Anglický pacient si odvezla v roce 1997 a pozdějí za ni získala i Oscara.

Pětašedesátý ročník jedné ze tří nejvýznamnějších filmových přehlídek v Evropě nabídne od 5. do 15. února 400 filmů ze 72 zemí a zastoupení má letos i Česko díky koprodukčnímu podílu na rumunském filmu Aferim!. Dva české filmy se představí také v nesoutěžní části festivalu.

Organizátoři předpokládají, že na téměř tisíc projekcí dorazí stejně jako v loňském roce kolem půl milionu filmových fanoušků. Stejně jako každý rok se očekává, že mnoho Berlíňanů dorazí už na slavnostní zahájení festivalu, aby mohli na červeném koberci sledovat přicházející hvězdy, mezi nimiž budou například Christian Bale, Cate Blanchett nebo Natalie Portman.

Po loňském roce, kdy soutěži dominovala čínská kinematografie, se těžiště hlavní části Berlinale přesunulo k evropským filmům. Celkem se jich o festivalové ceny uchází jedenáct z devatenácti snímků v oficiální soutěži, z toho tři ze střední a východní Evropy, která loni na Berlinale neměla zastoupení vůbec.

Berlinale vynikalo v minulosti pečlivým výběrem děl, která řeší politické problémy, v posledních letech ovšem čelí kritice za to, že na červený koberec pouští čím dál víc hollywoodských hvězd, které se zmíněnou tradicí nemají vůbec nic společného.

"Sloužili jsme jako spojka mezi východním a západním Německem. Dlouhou dobu to bylo to nejdůležitější. Jako východní Němec jste mohl přijet s východoněmeckými penězi a navštívit západoberlínské Berlinale," vzpomínal Kosslick vloni pro filmový server Indiewire. "V Německu šlo o ojedinělou záležitost. Měli jsme plakáty, které naschvál směřovaly na východní část Berlína," doplnil.

I letos příklonu k mainstreamu odpovídá světová premiéra očekávané adaptace erotického bestselleru Padesát odstínů šedi. Jeho jediné promítání v rámci festivalu se uskuteční 11. února a zúčastní se ho režisérka Sam Taylor-Johnson, autorka knižní předlohy E.L. James i představitelé hlavních rolí Dakota Johnson a Jamie Dornan.

Shakespearovský herec a v poslední době i režisér hollywoodských blockbusterů Kenneth Branagh přiveze do Berlína také mimo soutěž svou verzi Popelky.

V soutěži své novinky uvedou režisérské legendy jako Terrence Malick či Peter Greenaway i o generaci mladší, ale už neméně významnými tvůrci, kterými jsou Andreas Dressen či Andrew Haigh. O medvědy budou ale soutěžit i Werner Herzog, Benoit Jacquot či Jafar Panahi, filmař vězněný iránským režimem.

Předsedou poroty je letos režisér Darren Aronofsky (Černá labuť, Noe, Fontána, Requiem za sen). O vítězných filmech bude kromě něj rozhodovat například francouzská herečka Audrey Tautou, německý herec Daniel Brühl nebo americký producent a autor seriálu Mad Men Matthew Weiner.

Česko má kromě koprodukčního podílu na snímku Aferim! zastoupení ještě v nesoutěžních sekcích festivalu. V sekci Panorama se představí dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět a v sekci Forum se bude promítat slovensko-český snímek režiséra Ivana Ostrochovského Koza.

Česká kinematografie bude také tradičně zastoupena na Evropském filmovém trhu, který je doprovodnou akcí Berlinale určenou především producentům. Stejně jako loni bude mít Česko společný stánek se Slovenskem a Slovinskem a kromě českých filmů v nesoutěžním programu Berlinale bude promítat mimo jiné i snímky Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové nebo Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

 

Právě se děje

Další zprávy