Amy Adams musí rozluštit jazyk mimozemšťanů. Arrival slibuje inteligentní sci-fi

Martin Svoboda Martin Svoboda
10. 8. 2016 12:57
Kanaďan Denis Villeneuve patří mezi nejsledovanější ze zatím ne úplně zajetých mainstreamových režisérů současnosti. Jeho precizně pevná kriminální dramata Požáry, Zmizení a Sicario si získala značný divácký i kritický respekt. Nyní dokázal pobláznit filmové nadšence pouhými pár vteřinami ze své chystané sci-fi Arrival.
Arrival - trailer | Video: Paramount Pictures

Adaptace povídky Příběh tvého života Teda Chianga se soustředí na rozluštění komplexního jazyka mimozemšťanů, kteří dorazili na Zemi a pokoušejí se s námi komunikovat. Jde o inteligentní science-fiction nespoléhající na vesmírnou akci, spíš rozvádí samotné motivy setkání s inteligentním druhem tak, jak by k němu teoreticky mohlo dojít.

Podobně minimalistické pojetí jako v předloze můžeme jistě čekat i od Villeneuva, který ani v kriminálním žánru nepropadá atrakcím. Přitom jde zároveň o filmaře s jasně rozpoznatelným stylem, který své filmy vede k dokonalému audiovizuálu a nebojí se pokoušet se diváky zaujmout i něčím dalším než dialogy.

Specifika jeho obrazu na nás dýchnou i při pohledu na mračna přelévající se v upoutávce na Arrival přes hory a nekonečné zelené planiny. A to přes to, že pracuje s novým kameramanem Bradforde Youngem, přičemž u svých nejznámějších filmů Zmizení a Sicario měl k dispozici Rogera Deakinse, jednoho z nejuznávanějších současných kameramanů (Skyfall, filmy bratří Coenů). Takže jsme se mohli ptát, nakolik je vizuál výsledkem umu režiséra a nakolik kameramana. Při pohledu na první úchvatné záběry Arrival se zdá, že Villeneuv si bez Deakinse poradí.

V hlavních rolích se objeví Amy Adams, Jeremy Renner a Forest Whitaker. Do českých kin dorazí Arrival 10. listopadu. Rok před tím, než by měl Villeneuve uvést pokračování kultovního Blade Runnera.

 

Právě se děje

Další zprávy