Na smrt Brumbála "dohlížela" tajná služba. Agenti měli zabránit krádeži Harryho Pottera

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
12. 4. 2016 11:29
V roce 2005 se musela zapojit anglická tajná služba do ochrany šestého dílu Harryho Pottera (Princ dvojí krve). Potenciální zneužití knihy bulvárním tiskem nebo piráty by pro Británii znamenalo významnou finanční ztrátu, kterou nemohla připustit.
Michael Gambon jako Brumbál
Michael Gambon jako Brumbál | Foto: Warner Bros.

Když Nigel Newton z nakladatelství Bloomsbury vydávající knihy o Harrym Potterovi v roce 2005 zvedl telefon, nečekal, že se ve sluchátku ozve hlas jednoho z agentů anglické tajné služby z Vládního komunikační ústředí: „Našli jsme na internetu uniklou kopii šestého dílu Harryho Pottera Princ dvojí krve,“ řekl špion.

Po kontrole redaktora se nakonec ukázalo, že na internetu koloval jenom padělek, prozradil Newton ve vysílání australského rádia ABC. 

Knih s čarodějem Harrym Potterem se prodalo po světě přes 450 milionů kopií, a kdyby kniha unikla, Velká Británie by přišla o pořádnou sumu peněz.

V době publikování knih bylo totiž okolo spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové celkem rušno. Nakladatel v rozhovoru prozradil, že blíže nezmíněný bulvární plátek poslal svého reportéra do nakladatelství Bloomsbury s 5000 librami v hotovosti a úkolem, aby pro něj tamní pracovníci ukradli jeden výtisk. Stalo se také, že osobní ochránce spisovatelky ukradl jednu z kopií a následně se ji pokusil vydražit za co nejvyšší cenu.

„Jednou mi volala Rowlingová a chtěla, abychom zveřejnili jméno nové knihy, protože před jejím domem se lidé hrabali v odpadcích ve snaze najít nějaký papír, na kterém bude titul napsaný,“ vzpomíná nakladatel. „Bylo to šílené.“

Vše vyústilo v to, že Rowlingová měla přísný režim vycházení a byla pod neustálým dohledem. Nakladatelství Bloomsbury byla přidělena speciální ochranka se psy, která měla zabránit jakémukoli úniku výtisků z míst, kde byly tištěny. A celé to vyvrcholilo zmíněným telefonátem anglické tajné služby.

Podle nakladatele Newtona bylo velmi důležité udržet zápletku v tajnosti: „Kdyby se noviny dověděly, že Brumbál umře, jaké potěšení by měly děti ze čtení? Tím by se mohlo všechno pokazit,“ řekl.

Nakladatelé také občas udělali výjimku a poskytli knihu před jejím oficiálním publikováním. „Byly situace, kdy například dítě mělo zemřít na strašnou nemoc a nestihlo by si knihu přečíst,“ řekl. „Tak jsme kontaktovali autorku, aby to rozhodla. Je to její příběh, ne náš.“

Vládní komunikační ústředí (GCHQ - Government Communications Headquarters) je tajná služba monitorující elektronickou komunikaci ve snaze zabránit terorismu a organizovanému zločinu. Úzce spolupracuje například s americkou Národní bezpečností agenturou (NSA – National Security Agency)

 

Právě se děje

Další zprávy