Americký sniper podněcuje nenávist, míní ajatolláh Chameneí

ČTK ČTK
17. 2. 2015 15:42
Na Oscara nominovaný snímek Americký sniper odsoudil íránský duchovní vůdce, aniž by jej viděl. Podle něj podněcuje křesťany k útokům na muslimy.
Ajatolláh Alí Chameneí.
Ajatolláh Alí Chameneí. | Foto: Reuters

Teherán - Film Americký sniper podporuje násilí proti muslimům. Myslí si to íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, jehož citoval státní list IRAN. Film pojednává o členovi americké armády Chrisovi Kyleovi, který tvrdil, že na svých misích v Iráku zabil na 160 lidí.

Chameneí přiznal, že film neviděl, ale slyšel o něm. Film je navržený na Oscara a natočil jej herec a režisér Clint Eastwood.

"Ten hollywoodský film povzbuzuje mladé křesťany a nemuslimy útočit na muslimy," tvrdí Chameneí. Muslimové žijící na Západě nejsou v bezpečí, řekl ajatolláh v pasáži, v níž se zmínil o útocích německých neonacistů na vyznavače islámu. "Vidíte, jaká protimuslimská propaganda je v Evropě a v USA vedena," prohlásil.

Snímek Americký sniper je v USA kasovním trhákem. Od prosince, kdy se tam začal promítat, vydělal už přes 300 milionů dolarů (přes 7,3 miliardy korun). V Íránu jsou sice hollywoodské filmy populární a vysílá je někdy i státní televize, ale film o odstřelovači Kyleovi tam v distribuci není. V Česku se objeví 5. března.

 

Právě se děje

Další zprávy