Anthropoid měl premiéru v Americe. Skvělá přestřelka s nacisty a smrtelně nudný scénář, píší kritici

mad
15. 8. 2016 16:05
Ve Spojených státech měl o uplynulém víkendu premiéru britsko-česko-francouzský válečný film Anthropoid o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zahraniční recenzenti oceňují závěrečnou přestřelku, první hodinu však považují za velmi nudnou a těžkopádnou.
Anthropoid - trailer | Video: LD Entertainment

Koprodukční válečné drama Anthropoid, které se natáčelo v Česku, mělo o víkendu premiéru v amerických kinech.

Snímek Seana Ellise, ve kterém hraje i několik českých herců, byl uveden v 452 sálech a utržil 1,2 milionu dolarů, což je na evropskou produkci průměr. Rozpočet činil na americké poměry skromných devět milionů dolarů.

Film o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zatím nemá českého distributora, někteří diváci jej mohli zhlédnout na MFF v Karlových Varech, kde měl světovou premiéru.

Slavnostního uvedení se kromě režiséra zúčastnil Jamie Dornan, který ztvárnil Kubiše, Toby Jones, jenž hrál českého odbojáře, nebo Aňa Geislerová v roli odbojářky Lenky.

Na stránce Metacritic, která je agregátorem angloamerických recenzí, obdržel snímek skóre 56/100. Anthropoid zatím získal 1 negativní, 12 pozitivních, 10 smíšených recenzí.

Christopher Kampanek z listu Washington Post nešetřil chválou a napsal, že scénář se vyhýbá okázalým frázím, které se objevují v ostatních válečných filmech. Anthropoid dle něj obsahuje jednu z nejlepších přestřelek od dob Divoké bandy (1969), avšak obraz, který mu utkvěl nejvíce, byla scéna, kdy se třesoucí se voják snaží zoufale uklidnit, aby dokázal nabít zbraň.

Smíšené pocity měl Boyd van Hoeij ze stránky Hollywood Reporter. Podle něj je první hodina poměrně nudná a neobsahuje žádné napínavé scény a podivné jsou jakési středoevropské přízvuky ústředních herců Dornana a Murphyho. U Kubiše a Gabčíka nejsou dostatečně vykresleny motivace a postavy postrádají osobitost.

Joe Morgenstern z listu The Wall Street Journal udělil filmu pouze 30 procent a byl velmi kritický. Recenzent hned v začátku textu píše, že jde o špatný film s dobrým názvem a že nechápe, jak může snímek s tak dramatickou zápletkou být nezáživný.

Herci nejsou slabinou snímku, tou je "smrtelně nudný scénář". Morgenstern dále píše: "Hodina těžkopádných příprav vede ke guerillové akci, poté k dlouhé přestřelce v kostele, ale v tu dobu si každý divák uvědomí, že Anthropoid je krycí jméno pro chrápání."

 

Právě se děje

Další zprávy