Filip Singer převzal hlavní cenu Czech Press Photo

ČTK ČTK
20. 11. 2014 21:47
V konkurenci 267 fotografů s 3360 fotografiemi uspěl i fotograf týdeníku Respekt Karel Cudlín, jehož fotografie získala Cenu České tiskové kanceláře.
Vítězná fotografie Czech Press Photo 2014.
Vítězná fotografie Czech Press Photo 2014. | Foto: Filip Singer

Praha - V Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze dnes předali ocenění v jubilejním 20. ročníku soutěže žurnalistické fotografie Czech Press Photo.

Hlavní cenu v jubilejním 20. ročníku získal Filip Singer z European Pressphoto Agency (EPA) za snímek z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan. Cenu mu předal ministr financí Andrej Babiš.

Oceněné fotografie budou tradičně představeny na výstavě od 21. listopadu do 31. ledna 2015 na Staroměstské radnici v Praze.

Jubilejního ročníku soutěže se zúčastnilo 267 fotografů s 3360 fotografiemi. Hlavní cena soutěže, Křišťálové oko, je spojena s odměnou 120 000 korun. Součástí vernisáže byl křest publikace připomínající 20 let této soutěže.

Singerova fotografie je součástí série s názvem Začátek, Kyjev, Ukrajina. Je na ni zachycen muž se zkrvaveným obličejem a skloněnou hlavou procházející kolem zdi kláštera, na které jsou namalovány zástupy andělů. Ukrajinský konflikt tématům letošního ročníku Czech Press Photo dominoval.

Série vznikala na začátku ukrajinského konfliktu, Singer byl jeden z prvních Čechů, který přijel na Ukrajinu dokumentovat situaci. "Když byli poprvé demonstranti na Majdanu rozehnáni, schovávali se v Michajlovském klášteře v Kyjevě a já jsem ráno fotografoval lidi, kteří se tam utíkali schovat před policejními jednotkami," uvedl Singer.

Jeho série zvítězila také v kategorii Aktualita následována dvěma fotografiemi volného novináře Petra Shelomovského; druhé místo dostal za snímek Centrální náměstí v Kyjevě, třetí cenu za fotografii záchranářů na místě havárie malajsijského letadla u Doněcku na Ukrajině. Ukrajinský konflikt byl také tématem fotografie Karla Cudlína z Respektu, kterou nazval Majdan Nezaležnosti a která získala Cenu České tiskové kanceláře.

Reportér ČTK Roman Vondrouš získal první cenu v kategorii Sport za černobílou sérii snímků Zimní olympijské hry v Soči a v téže kategorii dostal také třetí cenu za sérii Konec nadějí z jeho oblíbeného prostředí dostihového sportu. Má za ni také jednu z cen sponzorů soutěže.

Loňský vítěz hlavní ceny Michal Kamaryt z ČTK letos dostal třetí cenu v kategorii Umění a zábava za snímek Soutěž psí krásy Šampion šampionů. Tomáš Binter z ČTK dostal za snímek nazvaný United, afterparty po finálovém turnaji play-off extraligy florbalu vozíčkářů cenu Canon Junior Awards.

Grant Prahy, cenu dotovanou stejně jako hlavní cena 120.000 korun, získal Hynek Glos z týdeníku Euro za snímky pražské Waltrovky, areálu bývalé továrny.

Ani přítomnost Babiše, jehož skupina Agrofert koupila společnost Mafra, a dalších politiků, ministra obrany Martina Stropnického nebo ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka nezabránila fotografovi Stanislavu Krupařovi v kritice. Krupař, který se v roce 2011 stal vítězem 17. ročníku soutěže Czech Press Photo se snímkem z nepokojů na Šluknovsku, si postěžoval na stav českých médií, které se podle něho dostávají do rukou oligarchů.

 

Právě se děje

Další zprávy