Festival Svět knihy nově nabídne procházky za literaturou nebo letní kino

Ladislav Nagy Hana Slívová Ladislav Nagy, Hana Slívová
Aktualizováno 10. 5. 2017 20:13
Letošní ročník festivalu Svět knihy má tři hlavní témata: Genius loci v literatuře, Kniha jako objekt a Audioknihy. Kromě čtyř stovek vystavovatelů letos nově nabídne i literární diskuse mimo hlavní sídlo na Výstavišti, letní kino či procházky spojené s knižním textem. Ve středu večer proběhne v Praze a dalších českých městech neoficiální zahájení festivalu formou Noci literatury. Její součástí jsou autorská čtení, setkání se spisovateli nebo výstavy.
Kafkův pomník od Jaroslava Róny.
Kafkův pomník od Jaroslava Róny. | Foto: Jaroslav Róna

Od čtvrtka 11. do neděle 14. května bude Praha hostit už třiadvacátý ročník knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Půdorys akce zůstává stejný a sestává zejména z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, nicméně pro letošní rok si organizátoři pod vedením nového ředitele Radovana Auera připravili několik novinek.

Tou nejnápadnější je prostorové rozšíření: festival se letos bude konat i v přilehlých reprezentativních prostorách Lapidária (nová "klidná" diskusní scéna, výstavy), v sochařských ateliérech AVU a na ploše před Průmyslovým palácem, kde se návštěvníci mohou těšit na letní kino, zónu odpočinku i stan pro menší nakladatele. Festival využije i fascinující prostory literární vzducholodi Gulliver nad galerií Dox (viz box). Ta se během své krátké existence stala významným místem pražské literární scény a v uplynulých měsících hostila řadu zajímavých akcí.

Letní kino na Výstavišti

Aby pořadatelé nerušili noční klid, bude se zvuk filml bude přenášen do sluchátek. Na ty je třeba stokorunová záloha.

11.5., 21.30
Slavnostní zahájení: Bílá Masajka (131 min.)
Projekce za účasti autorky a hlavní hrdinky Corinne Hofmannové

12. 5., 21.30
Skandinávský večer: Mrzout (113 min.)
Projekce finské komedie za účasti autora Tuomase Kyrö

13. 5., 21.30
Český večer: Zloději zelených koní (86 min.)
Projekce za účasti autora předlohy Jiřího Hájíčka či režiséra Dana Wlodarczyka

Tematicky festival navazuje na loňský ročník, který kladl důraz na obraz města v literatuře, a přichází s tématem genia loci s podtitulem M(ě/í)sto v hlavní roli. "Díky tématu genia loci v literatuře se do dramaturgického hledáčku významně dostávají města, která spolu s Prahou sdílejí titul Kreativní město literatury UNESCO. Měst, jež mají titul, je na světě dvacet. Oslovili jsme všechna města a zhruba třetina z nich se letos na veletrhu představí - potvrzeny jsou delegace z Nottinghamu, Barcelony, Granady, Krakova, Dublinu či Lvova. Pro návštěvníky bude jistě zajímavé se dozvědět, jak literaturu propagují a prezentují v těchto zemích," říká nový ředitel veletrhu Radovan Auer.

Součástí této tematické linky bude i program mimo Výstaviště. Procházky na místa spojená se slavnými autory se týkají například Franze Kafky: literární výlet seznámí posluchače s lokalitami Starého Města pražského, které ve svém díle zachytil. Sraz je v neděli v 11 hodin před rodným domem na náměstí Franze Kafky. Na procházce po stopách Alberta Camuse se zase zájemci dozví, co Camuse během krátké zastávky v létě roku 1936 v Praze rozrušilo. Sraz je v sobotu v 16 hodin v ulici Michalská 18.

Dalším hlavním tématem je Kniha jako objekt, což je téma velmi případné vzhledem k dlouhé tradici a vysoké kvalitě výtvarného zpracování knih v českém prostředí. V Lapidáriu se návštěvníci mohou stavit na výstavě Nejkrásnější knihy světa roku 2016, podívat se výběr ze sbírky Národního muzea Na křídlech múzy - Umělci a knihy nebo se seznámit s prací Michala Bačáka, vítěze letošního Czech Grand Design v kategorii ilustrace. Bačák cenu dostal za časopisecké ilustrace, ale také za precizní a v jistém smyslu ojedinělé vidění světa, inspirované folklorem, přírodou i městským ruchem.

Doplňujícím tématem jsou letos Audioknihy, téma zvolené s ohledem na rostoucí oblibu dramatizací knižních děl. Náš tip: vezměte v pátek v půl desáté ráno na festival do Holešovic děti a spolu s rádiem Junior se podívejte, jak příběhy pro nejmenší vznikají.

Literární diskuse v Doxu

11. 5., 19.00
Šifra mistrů bestselleru
Analytika románu: od Jamese Joyce k Šifře mistrů bestselleru
Matthew Jockers
Co je podstatou úspěšnosti románových bestsellerů? Přednáška je součástí programu k výstavě Big Bang Data.

12. 5., 19.00
Místo, hrdina
Marc Pastorl José Luis Peixoto, Marek Toman
Romány nejsou jen o postavách z masa, kostí a slov. Přebývají také v životním prostoru, který se u některých románů proměňuje v prostor literární.

Areál nádraží Praha - Bubny
Jak napsat Osvětim?
John Boyne a Uri Orlev
Setkání s autory, kteří psali o holocaustu z pohledu dítěte a jejichž knihy byly zfilmovány, začíná v 17.30.

13. 5., 19.00
Nejevropštější umění, román
Aleš Šteger, José Luis Peixoto, Goce Smilevski
"Je jedním z intelektuálních ztroskotání Evropy, že nikdy plně nepochopila nejevropštější umění, román; ani jeho ducha, ani jeho nesmírné znalosti a objevy, ani autonomnost jeho dějin." Milan Kundera.

14. 5., 19.00
Zápas mezi spisovatelem a autoritou
Liao I-Wu a Radka Denemarková
Psát znamená utkávat se s tím, co nás utlačuje. Je však pero skutečně silnější meče?

Vstup na programy je povolen pouze s denní supervstupenkou, která zahrnuje vstup do Doxu, na Svět knihy a na večerní program. Stojí 250 Kč.

Ze čtvrtečního bloku zaujmou především dva tematicky provázané bloky. První je věnován české literatuře v cizině, druhý autorkám v české fantasy. Jen škoda, že časově se oba tyto bloky dokonale překrývají, takže návštěvníci budou stát před nelehkou volbou. Ve čtvrtek se také bude udělovat Cena Jiřího Ortena pro mladé autory do třiceti let. Letos jsou nominováni prozaička Zuzana Kultánová a básníci Dominik Melichar a Jan Nemček.

Setkání se Sándorem Máraiem a Jerome Klapkou Jeromem

V pátek přijde řada na udělování překladatelské anticeny Skřipec, která má letos zvláštní náboj vzhledem k diskusi, jež se v nedávných měsících rozvinula ohledně pochybných praktik nakladatelství Omega (naposledy na ně upozornila Kateřina Kadlecová v Reflexu). Vystoupení Vilmy Kadlečkové pak naváže tematicky na blok fantastiky z předchozího dne, s brilantním Sándorem Máraiem se návštěvníci zase podívají do maďarské literatury.

Sobota opět nabídne řadu pořadů věnovaných fantastice a sci-fi, ale též detektivnímu žánru, zejména tuzemskému. Za pozornost bude jistě stát představení pamětí Jerome Klapky Jeroma Čas mého života. Jerome Klapka Jerome je zvláštní fenomén překladové literatury, s trochou nadsázky lze říct, že to je jeden z mála autorů, který je v českém překladu známý v České republice více než ve své domovině. Jeho paměti, vydané nedávno ve Vyšehradu, jsou nicméně skutečně literární událostí - skvostný portrét doby relativně nedávné, ale v mnoha ohledech tak dávno minulé.

Neděle uzavře program opět bohatou nabídkou pořadů z oblasti sci-fi a fantastiky, zaujmout by mohl pořad nazvaný Jak napsat město: případ Berlín, což bude diskuse Petra Borkovce a Aleše Štegera o možnosti zachycení města v literatuře.

 

Právě se děje

Další zprávy