Turecká dvojčata Ferhan a Ferzan Önderovy zahrají Dvořáka

Marie Dostálová
5. 8. 2014 10:07
Sestersko duo pianistek z Turecka zahraje na MHF Český Krumlov Slovanské tance od Antonína Dvořáka. Jaká byla hudební dráha dvojčat?
Ferhan a Ferzan Önder
Ferhan a Ferzan Önder | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Třiadvacátý ročník českokrumlovského festivalu skončí 16. srpna, ještě před tím ale nabídne hned několik zajímavých koncertů. Vystoupí harfenistka Jana Boušková s korejskou flétnistkou Jae-A Yoo, s mnichovským orchestrem zahraje violoncellistka Natalie Gutman, Trio Martinů představí skladby Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka, Linda Ballová zazpívá v doprovodu PaCoTa trio, úspěšný Pavel Haas Quartet nabídne hudbu plnou barev a emocí, jak slibuje v interview violista Pavel Nikl, a festival zakončí operní hvězdy z Velkého divadla v Moskvě.

7. srpna vystoupí talentované klavírní duo sester Ferhan a Ferzan Önderových. Koncert začne v 19:30 hodin v Maškarním sále. Jejich klavírní recitál obsahuje Slovanské tance od Antonína Dvořáka. Posluchači se mohou těšit na hudebně temperamentní duo, jejichž styl hraní je ovlivněn tureckou hudbou, jejíž tradiční písně s nepravidelným rytmem dívky slýchávaly v dětství.

Sestry se narodily v roce 1965 v tureckém městě Tokat. Když bylo dívkám sedm let, rodina se přestěhovala do Ankary. V deseti letech dvojčata začala hrát na klavír a za čtyři roky vyhrála Zvláštní ocenění poroty na Mezinárodní soutěži duí v italském Terni. V roce 1989 se odstěhovaly do Rakouska, kde studovaly pod vedením renomovaných profesorů na Univerzitě hudby a múzických umění ve Vídni.

Poslechněte si dvojčata
Poslechněte si dvojčata

Dvojčata Ferhan a Ferzan Önderovy byly pozvány k vystoupení na řadu hudebních festivalů, a to např. Rheingau Musik Festival, Salcburský festival, Beethovenův festival v Bonnu, festival Wiener Festwochen, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Sommets Musicaux Gstaad či Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

Jejich první CD nazvané „Vivaldi Reflections“ (EMI) bylo průlomem v kariéře a získalo cenu Echo Klassik. Následující nahrávka „1001 nights“ (EMI) byla vydána v roce 2003 s adaptacemi Rimského-Korsakova, Borodina, Balakireva nebo Mozarta. V roce 2011 vydaly nahrávku „Carmina Burana“ pro chór, sólisty, dvě piana a perkuse z Schleswig-Holstein Musik Festivalu v Německu.

Sestry Önderovy
Sestry Önderovy | Foto: MHF Český Krumlov

Duo pravidelně vystupuje s prestižními orchestry jako např. Staatskapelle Dresden, Mozarteum Orchestra, Stuttgarter Philharmoniker a spolupracovaly s dirigenty, mezi něž patří např. John Axelrod, Hans Graf, Howard Griffiths, Max Pommer, Hubert Soudant, Stefan Vladar nebo Hugo Wolff.

Pianistky v současnosti žijí ve Vídni a v roce 2003 byly jmenovány vyslankyněmi dobré vůle UNICEF.

 

Právě se děje

Další zprávy