Trio Martinů: Posloucháme rock, hrajeme Dvořáka a Smetanu

Marie Dostálová
10. 6. 2014 13:34
Rozhovor s Triem Martinů o hudebních vzorech, japonském publiku a konkurečním prostředí v branži. Úspěšný komorní soubor letos poprvé vystoupí na MHF Český Krumlov a zahraje českou hudbu.
Trio Martinů vystoupí v Českém Krumlově
Trio Martinů vystoupí v Českém Krumlově | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Trio Martinů vzniklo již v roce 1990 v Praze. Nyní hraje ve složení Petr Jiříkovský – klavír, Pavel Šafařík – housle a Jaroslav Matějka – violoncello a patří k vyhledáváním komorním souborům v Evropě. Na MHF v Českém Krumlově zahrají skladby od Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany nebo Josefa Suka.

"Ve volném čase posloucháme rock, v Krumlově zahrajeme Dvořáka, který je sice Čech, ale svou hudbou světový," láká trio na své první vystoupení na prestižním festivalu.

Koncert se uskuteční 13. srpna v 19:30 v Maškarním sále.

Pavel Šafařík a Jaroslav Matějka jsou hráči Pražského komorního orchestru a Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, kde oba zastávají pozici zástupce koncertního mistra. Petr Jiříkovský se kromě sólové dráhy od roku 2008 zaměřuje na dirigování.

Aktuálně.cz: V Českém Krumlově od vás diváci uslyší skladby od Bedřicha Smetany, Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Proč právě tyto? Jak takový proces výběru probíhá?

Petr Jiříkovský: Slavíme Rok české hudby. A pořadatelé různých koncertů a festivalů chtějí často program složený právě z českých autorů. Navrhli jsme různé kombinace a tato „vyhrála“.  Ale nutno říci, že Smetanovo Trio g moll, stejně jako všechna Dvořákova tria jsou opravdovým pokladem ve světové komorní literatuře.

Jaroslav Matějka: Tyto skladby navíc rádi hrajeme.

A.cz: Na krumlovském festivalu budete vystupovat poprvé. Jak tato spolupráce vznikla?

Petr Jiříkovský: Taková věc je většinou běh na dlouhou trať. Pošlete nabídku a čekáte… Občas s někým z festivalu promluvíte a zase čekáte… Roky ubíhají… A interpreti sami většinou nemají tolik chuti a energie neustále a intenzivně připomínat sami sebe. My jsme ale měli štěstí na novou manažerku Věru Topilovou, která ta jednání dotáhla do konce.

A.cz: Budete mít v Krumlově čas navštívit jiné koncerty? Jaké si nenecháte ujít?

Pavel Šafařík: Tak to bohužel nebudu, v srpnu nás čeká ještě jeden festival a pracovní program je tak nabitý, že na to asi nezbude čas.

Poslechněte si Trio Martinů
Poslechněte si Trio Martinů

Petr Jiříkovský: Přiznám se, že ten čas asi mít nebudu, i když bych velice rád navštívil i jiné koncerty. Tři dny před naším termínem se vracím ze zájezdu, takže bude tak akorát čas na zkoušení. A pak další koncerty na jiných místech. Ale Český Krumlov je moje zamilované město, tak se budu snažit se třeba jeden den zdržet.

A.cz: Koncertovali jste v mnoha zemích světa. V roce 2005 například v Japonsku. Jak moc se podle vás liší reakce českého publika od japonského? Jsou tam patrné nějaké rozdíly?

Pavel Šafařík: Rozdíly tam určitě jsou přinejmenším u  posluchačů, japonské publikum mám ale moc rád, jsou to vnímaví posluchači a milují českou hudbu.

Petr Jiříkovský: Japonci jsou nadšeni klasickou evropskou hudbou, a tou českou obzvláště. Takže tam se člověk setká s velkými ovacemi a opravdu vřelým přijetím.  Myslím si, že české publikum se musí ještě trochu naučit vyjádřit své pocity. Nebát se dát skutečně najevo, pokud se něco líbí.

Japonci jsou nadšeni klasickou evropskou hudbou, a tou českou obzvláště. Takže tam se člověk setká s velkými ovacemi a opravdu vřelým přijetím. Myslím si, že české publikum se musí ještě trochu naučit vyjádřit své pocity. Nebát se dát skutečně najevo, pokud se něco líbí.

A.cz: S jakými světovými hudebními tělesy byste v budoucnu rádi spolupracovali?

Jaroslav Matějka: Nemám jasný cíl, beru vše, jak přijde…

Petr Jiříkovský: Pro klavírní trio té spolupráce nepřichází moc v úvahu. V podstatě jedinou možností je Beethovenův Trojkoncert s doprovodem orchestru. A tady samozřejmě přichází v úvahu spousta míst a skvělých těles, se kterými by byl Trojkoncert opravdovým potěšením.

A.cz: Na co se mohou vaši posluchači těšit příští sezónu?

Petr Jiříkovský: V příští sezóně máme mnoho koncertů po celé České republice, ale čeká nás i cestování do zahraničí. Nejvíce se těšíme do Anglie, kde jsme zatím také - stejně jako v Krumlově - neměli příležitost hrát. A vyjednáváme možnosti natočení nového CD.

Jaroslav Matějka: Příští sezonu oslavíme pětadvacet let trvání našeho souboru, určitě k této příležitosti uspořádáme v Praze koncert.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

A.cz: Který český skladatel je vám nejbližší a proč?

Pavel Šafařík: Určitě Antonín Dvořák. Mám rád nejenom jeho komorní, ale i jeho symfonickou tvorbu. Jeho hudba je mi blízká svojí niterností, rytmickými a melodickými nápady, je typicky česká a přitom zároveň světová.

Petr Jiříkovský: Už jsem se zmínil o Dvořákovi a jeho krásných klavírních triích. A jeho hudba je nám asi opravdu nejbližší. Tolik hudebních nápadů, úžasné zpracování, přirozenost, se kterou ta hudba plyne, a síla, kterou se vrývá hluboko pod kůži…

Jaroslav Matějka: Antonín Dvořák, musel to být skvělý člověk.

A.cz: Trio Martinů vzniklo na Pražské konzervatoři na začátku devadesátých let jako Academia trio. Jak tento nápad vznikl a jaké byly vaše hudební začátky?

Jaroslav Matějka: Bylo to v podstatě náhodou a tato spolupráce se prohloubila až dodnes.

Petr Jiříkovský: Já jsem přišel do souboru až v roce 1993, v pořadí třetí klavírista. Ale od té doby beze změny, což je v současné době vzácnost! A začátky? Odhodlané, tvrdě odpracované, optimistické do budoucna. A ta realita profesionálního života je pak hodně neúprosná…

Pavel Šafařík: Vznikl na popud klavíristy Ivo Jančíka, který nás oslovil, jestli bychom s ním nechtěli založit klavírní trio. Na naše hudební začátky vzpomínám rád, bylo to pro mě něco nového a spojení těchto tří nástrojů se mi od začátku zalíbilo.

A.cz: Co byste poradili mladým konzervatoristům, kteří by rádi prorazili? Je to v dnešní době ještě možné, nebo je konkurence v branži příliš silná?

Petr Jiříkovský: Kdo se nebojí a něco umí, prorazí i v těžké konkurenci. Ale je to čím dál tím složitější. Nejde totiž jen o hraní. Člověk musí neustále hledat cesty, kterými se prosadit. Je to často o štěstí, o tom, kdo za vámi stojí, kdo vás kam posune…

Kdo se nebojí a něco umí, prorazí i v těžké konkurenci. Ale je to čím dál tím složitější. Nejde totiž jen o hraní. Člověk musí neustále hledat cesty, kterými se prosadit. Je to často o štěstí, o tom, kdo za vámi stojí, kdo vás kam posune…

Pavel Šafařík: Konkurence je samozřejmě velmi silná a uplatnění hudebníka je v dnešní době složité, mladým hudebníkům bych poradil, aby vytrvali a pracovali na sobě, získávali zkušenosti nejen v Čechách, ale i zejména v zahraničí a nenechali se hlavně odradit.

Jaroslav Matějka: Konkurence je obrovská, hlavně spousta mladých umělců je skvělých. Je to o tvrdé práci a také hlavně o štěstí - být ve správný čas na správném místě. Já jsem měl štěstí na výborné učitele v začátcích profesory Jana Vychytila a Viktora Moučku.

A.cz: Trávíte spolu jistě mnoho času při studování repertoáru. Zahrajete si při zkouškách i nějaké skladby „na oddech“, které nepatří do vašeho stálého repertoáru?

Pavel Šafařík: Přiznám se, že naše pracovní vytížení je velké a čas na zkouškách se snažíme využít hlavně k nastudování repertoáru, který pak hrajeme na koncertech. A když je čas, raději si po zkoušce spíš zajdeme na pivo.

A.cz: U jaké hudby relaxujete? Na jakém koncertu jste byli naposledy?

Jaroslav Matějka: V autě poslouchám rádio a rockovou hudbu. Naposledy jsem s rodinou navštívil představení Rusalky a Čarokraje v Národním divadle.

Petr Jiříkovský: Já relaxuji zase u klasiky. Poslouchám třeba věci, které ještě neznám. Ale to vlastně možná není relax… (smích) Takže jdu raději do přírody a poslouchám ptáky, šum lesa, vodu v potoce nebo TICHO…

Pavel Šafařík: Rád si poslechnu i jinou hudbu, poslouchám například AC/DC, Metallicu, Ozzy Osbourna. Naposledy jsem ale byl na koncertě FOK.

 

Právě se děje

Další zprávy