Jsme maniaci posedlí hudbou, říká filharmonik Ružička

Marie Dostálová
26. 5. 2014 16:53
„Přijďte se uvolnit, roztančit a prožít s námi krásnou hudbu," láká houslista Jarolím Emmanuel Ružička, šéf souboru The Classical Music Maniacs na festival do Českého Krumlova.
Soubor The Classical Music Maniacs
Soubor The Classical Music Maniacs | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Po úspěšných koncertech a projektech na Slovensku i jinde v Evropě přišla The Classical Music Maniacs pozvánka na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Souboru se tak prý splní přání vystoupit na významné mezinárodní akci v České republice.

„Přijďte se uvolnit, roztančit a prožít s námi krásnou hudbu,“ láká zakladatel „hudebních maniaků“ Jarolím Emmanuel Ružička, houslista a koncertní mistr Slovenské filharmonie.

Koncert Bach goes Samba and Tango se uskuteční v pátek 1. srpna v 19:30 v Zámecké jízdárně.

Aktuálně.cz: Na MHF v Českém Krumlově vystoupíte se souborem The Classical Music Maniacs. Proč jste si zvolili název, který by málokdo očekával ve světě vážné hudby?

Jarolím Emmanuel Ružička: Komorní orchestr The Classical Music Maniacs je ansámblem složeným z hudebních šílenců. Samozřejmě že ne doslovně, ale slovo „maniacs“ nemá jen negativní význam. Charakterizuje také obrovskou touhu, posedlost. Nejvýstižněji specifikuje The Classical Music Maniacs náš slogan: „Music is not my hobby, music is my passion and obsession" (Hudba není můj koníček, hudba je má vášeň a posedlost, pozn. red.). Proč? Protože vizí musíte být doslova posedlí, nejenom přesvědčení, jinak byste jí nedokázali kolegy a hlavně posluchače nakazit a získat.

A.cz: V čem se vaše vize liší od stovek dalších?

V autenticitě emocí, které vycházejí z jedinečných a nikdy neslyšených aranžmá, ve fantastické interpretaci vynikajících slovenských a zahraničních instrumentalistů, vizuálním projevu, nástrojových kompilacích a použití nástrojů pro klasickou hudbu nevídaných. A to vše za předpokladu maximálního ztvárnění emocionálního odkazu skladatele.

Poslechněte si hudební ukázku souboru
Poslechněte si hudební ukázku souboru

A.cz: Na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově diváci uslyší Bacha nebo Vivaldiho ve velmi netradičním provedení. Dá se popsat?

Náš projekt Bach goes Samba je od začátku smrští hudebních lahůdek, ale v intepretacích a aranžmá, které nikdy předtím na českých pódiích nezazněly a na mezinárodních vlastně taktéž. Najednou se ocitnete v brazilském pralese plném zvuků přírody, harmonií z Bacha a rytmů pralesa, nebo se najednou objevíte na jazzovém a poté na funky koncertě za doprovodu blesků ve Vivaldiho Bouři. A v druhé části koncertu vás, doufám, roztancují Maniaci jedinečnými úpravami nejkrásnějších tang a taneční kreace profesionálních tanečníků.

A.cz: Jak jste vybírali repertoár pro českokrumlovský festival?

Výběr repertoáru byl jednoduchý, neboť je to jeden kompletní projekt The Classical Music Maniacs. Do rukou hlavního dramaturga festivalu pana Herzy se dostala nahrávka spolu s informací o mně a souboru. Zaujala ho a shodou okolností si z více nahrávek poslechl právě projekt Bach goes Samba, výběr pro koncert v Českém Krumlově byl tedy jasný. Náš zájem o česká koncertní pódia je stále velký a naší snahou je prezentovat ansámbl i na dalších prestižních pódiích.

A.cz: Kdy vznikl komorní soubor The Classical Music Maniacs a jaké byly jeho začátky?

Projekt jsem založil v myšlenkách dávno předtím, než jsem si dovolil oslovit nejlepší instrumentalisty a sólisty nejvýznamnějších komorních či orchestrálních těles na Slovensku. Možná k tomu pomohl tvůrčí neklid umělce, protože za svou kariéru jsem byl spoluzakladatelem a leaderem i jiných komorních orchestrů a uskupení, ať už na Slovensku (Bratislavskí komorní sólisti) nebo v zahraničí (Camerata de Tenerife, Chamber orchestra Garajonay ve Španělsku).

Sním o špičkovém komorním multižánrovém ansámblu. Chtěl bych najít způsob, jak posunout klasickou hudbu blíž k lidem, jejich měnícím se potřebám a touhám.

Zlom asi nastal v den „D“ v roce 2012, kdy jsem se vzdal postu zastupujícího uměleckého vedoucího v Slovenském komorním orchestru a dále působil jako první koncertní mistr orchestru Slovenské filharmonie. Odchod z SKO mě definitivně posunul k realizaci mých snů, představ a snah v klasické hudbě. Snů o špičkovém komorním multižánrovém ansámblu. Chtěl bych najít způsob, jak posunout klasickou hudbu blíž k lidem, jejich měnícím se potřebám a touhám. Našimi hesly jsou: „My se klasiky nebojíme, nebojte se jí s námi," nebo „Classical music is cool, classical music is in." 

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

A.cz: Váš koncert v Českém Krumlově spojí vážnou hudbu kromě jiného s jazzem. Kteří hudebníci tohoto žánru vás inspirují?

Jsme multižánrové těleso a naše projekty jsou také multižánrové. Propojujeme styly, vždy jinak a podle potřeby sólistů, myšlenky projektu a zaměření publika samozřejmě. Bach goes Samba není pouze spojením klasiky a jazzu. Naše koncerty jsou stále klasické, vážnou hudbu prezentujeme jako nadčasově a jemně dochucenou klasiku, kde je v maximální míře respektován zápis skladatele. Když se zamyslíte nad tím, jaký byl například Bach geniální jazzman, je vlastně náš pohled jen jemným zvýrazněním těchto specifických nuancí jeho hudby.

A.cz: Na co se mohou vaši posluchači těšit v příštích měsících? Dočkají se podobných reinterpretací klasické hudby?

Ještě před festivalem v Českém Krumlově připravujeme velký projekt We Are the Champions, který je určený talentovaným dětem ZUŠ na Slovensku a je propojením úžasné hudby například od Queen, Mozarta, Debussyho nebo Brittena. Plánujeme i další projekty, ale bez sponzorů a financí je jakákoli dobrá myšlenka mrtvá. Takže je to boj a stále čekáme na silného partnera, kterého naše vize osloví a chtěl by stát při zrodu know-how, které je jedinečné, a to nejen na Slovensku.

A.cz: Který klasický skladatel je vám blízký a čím?

Členové The Classical Music Maniacs
Členové The Classical Music Maniacs | Foto: MHF Český Krumlov

Mé spektrum zájmu není zúžené jen na jednoho či několik skladatelů. Vnímám hudbu jako celek, jako nádherný obraz, na kterém naleznete techniky a styly různých malířských škol. Jako kuchař připravuje dobré jídlo s láskou a profesionalitou, tak já mám rád všechnu „dobrou hudbu“ – Mozarta, Michaela Jacksona, 50 Centa, Stravinského, Mahlera, Dvořáka, Suchoně, Stinga a mnoho dalších. Nemám rád špatnou „prázdnou“ hudbu, umělé emoce, pomýlené hudební představy, hudební povýšenost (klasika nad ostatními styly), neupřímnost a povrchnost.

Dává mi radost, že geniální hudební nápad nemá jen Dvořák, Mahler či Šostakovič, ale i například i Guns and Roses, Sting nebo jej objevím třeba ve skladbě Believe z filmu Polární expres. To je krása, úžasné emoce. Podle mého názoru by se hudba neměla dělit na klasickou a populární, ale jen dobrou a špatnou.

A.cz: Jaké skladby si rád zahrajete na housle?

Rád improvizuji. Stačí, když mě zaujme nějaká krásná hudební myšlenka z rádia, filmu či hudební nápad, barvy nástrojů, zkrátka něco, co se mě dotkne a jdu po tom. Mám to pak v sobě minimálně několik hodin, dává mi radost, že geniální hudební nápad nemá jen Dvořák, Mahler či Šostakovič, ale i například i Guns and Roses, Sting nebo jej objevím třeba ve skladbě Believe z filmu Polární expres. To je krása, úžasné emoce. Podle mého názoru by se hudba neměla dělit na klasickou a populární, ale jen dobrou a špatnou.

A.cz: A kdo ze současných populárních zpěváků vám je opravdu blízký a u jaké hudby relaxujete?

Michal David – vynikající zpěvák, skladatel, božský „Kája“ – úžasný zpěvák a umělec, který přesně odpovídá mé vizi o nadčasovosti, pokud jste „maniakem“ v tom, co chcete a hledáte. Dále Žbirka, Michael Jackson, Metallica, Whitney Houston, Diana Krall, Sting, George Michael, Moja Reč, Pepa Vojtek. Je jich mnoho. Relax? Asi bez hudby. (Úsměv). Stačí kniha, super film, kolo, mé děti, přítelkyně, to je nejkrásnější relax a inspirace.

 

Právě se děje

Další zprávy