Linda Ballová: Když je mi smutno, poslechnu si Nohavicu

Marie Dostálová
18. 7. 2014 19:51
Festival v Českém Krumlově má v programu i netradiční koncert sopranistky Lindy Ballové a PaCoRa tria. Nabídne crossover jazzu a lidové hudby.
Sopranistka Linda Ballová
Sopranistka Linda Ballová | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Sopranistka Linda Ballová vystoupí na českokrumlovském festivalu společne PaCoRa triem ve složení Stano Palúch (housle), Marcel Comendant (cimbál), Róbert Ragan (kontrabas), kdy propojí lidovou hudbu s jazzem.

Ballová byla úspěšná například v rolích Milady (Dalibor), Mařenky (Prodaná nevěsta) nebo Donny Anny (Don Giovanni). V roce 2013 vystoupila po boku světoznámého tenoristy Josého Cury. Podle kritiků dokáže zaujmout náročným dramatickým až tragickým projevem, stejně jako bavit dětsky rozpustilou Mařenkou.

"Jejich hudba, talent, energie mě oslovily už od prvního poslechu a toužila jsem si s nimi někdy zazpívat," říká sopranistka o spolupráci s PaCoRa triem, které vzniklo v roce 2004.

Na MHF Český Krumlov společně vystoupí 14. srpna ve 20:30 hodin v Zahradě Kooperativy.

Aktuálně.cz: Český divák vás zná především z klasického operního repertoáru, v němž se představujete jak na Slovensku, tak v České republice. Zvolený program na MHF Český Krumlov je ale poněkud netradiční. Prozradíte nám o něm něco bližšího?

Linda Ballová: S PaCoRa triem zahrajeme koncert, na kterém zazní klezmerové skladby v etnojazzových úpravách i písně od židovských autorů jako jsou Jack Kammen, Chaim Tauber nebo Sholom Secunda.

A.cz: Vystudovala jste VŠMU v Bratislavě. Vaše cesta ke zpěvu vedla ale ještě přes Evangelické bilingvní lyceum. Jak vzpomínáte na svá studia a co vás natolik oslovilo, že jste se rozhodla vydat na pěveckou dráhu?

Od malička jsem chtěla být operní pěvkyní. Rodiče však nejdříve rozhodli, že půjdu na Evangelické lyceum. Byla jsem na ně tehdy rozzlobená, ale dnes jsem jim za to vděčná. Byla to náročná škola, ale kromě všeobecného rozhledu jsem se tam naučila jazyky. Díky tomu se v zahraničí neztratím. Státní konzervatoř a Vysoká škola múzických umění v Bratislavě pro mě byly jasnou cestou, kam jít dál.

A.cz: Které osobnosti vás ovlivnily, máte nějaký pěvecký vzor?

Nejen v uměleckém světě je velké množství osobností, které mě ovlivnily a ovlivňují i v současnosti. Nemůžu však začít všechny vyjmenovávat, protože by mě mrzelo, kdybych někoho vynechala. Největší dík patří mým dvěma profesorkám - Dagmar Livorové, která mě učila na konzervatoři, a Zlatici Livorové na VŠMU. Díky jim jsem tam, kde jsem, a žiji svůj sen.

Poslechněte si, jak Ballová zpívá Dvořáka
Poslechněte si, jak Ballová zpívá Dvořáka

A.cz: V repertoáru máte jak Rusalku, tak třeba i Cherubina z Figarovy svatby, což je role spíše mezzosopránová. Co ovlivňuje váš výběr repertoáru?

Vzhledem k tomu, že jsem začínala jako mezzosoprán, můžete v mém repertoáru najít i tyto role. Pak jsem ale změnila hlasové zařazení na soprán, a tak už se jim samozřejmě nevěnuji. Můj výběr ovlivňuje mnoho faktorů. Nejdůležitější je se neukvapit a zůstav ve svém „fochu“.

A.cz Na festivalu v Krumlově budete vystupovat s triem PaCoRa, dokonce ve skladbách dvou ze členů tria. Jak začala vaše spolupráce?

S PaCoRa triem jsem se seznámila už dávno. Jde o trojici úžasných muzikantů: Stano Palúch, Marcel Comendant a Robo Ragan. Jejich hudba, talent, energie mě oslovily už od prvního poslechu a toužila jsem si s nimi někdy zazpívat. Když jsme se o tom nedávno bavili, zjistili jsme, že to vnímáme stejně, a tak jsme se dohodli na spolupráci. Odehráli jsme pár společných koncertů, a když nás oslovili z Českého Krumlova, měli jsme radost, že se můžeme opět potkat na pódiu a potěšit nejen sebe, ale hlavně diváky.

A.cz: Navštívíte v Krumlově i jiné koncerty? Jaké?

Přiznám se, že jsem ještě nic neplánovala, ale navštívím, pokud mi to můj kalendář dovolí. Ráda se půjdu podívat na některý z množství koncertů tohoto krásného festivalu.

Foto: MHF Český Krumlov

A.cz Máte nyní stále divadelní angažmá? Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Stále divadelní angažmá nemám. Mám scény, na kterých pravidelně hostuji jako Slovenské národné divadlo či německý Theater Aachen. O plánech do budoucna nerada hovořím, protože ráda žiju tady a teď. Ale myslím, že můžu prozradit, že v příští sezoně vystoupím v Jihočeském divadle ve Figarově svatbě jako Grófka Almaviva. Dále mě čekají reprízy představení, ve kterých už jsem účinkovala. Velmi se těším na „janáčkovské“ období, ve kterém mě čekají Jenůfa a Věc Makropulos.

A.cz: Vyhrála jste několik prestižních cen. které si vážíte nejvíc?

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Každé si vážím stejně. Z každé soutěže si kromě cen odnáším i mnoho zkušeností a krásných vzpomínek.

A.cz: V devadesátých letech vás ve Vídni vyučovala známá pedagožka Ruthilde Boesch. Co vám toto období dalo?

V těch letech jsem si to tak neuvědomila a často jsem nerozuměla, co ode mě paní profesorka chce. Byla jsem ještě velmi mladá. Možnost navštěvovat soukromé hodiny této známé pedagožky jsem dostala darem od další obrovské umělkyně paní Edity Gruberové. Zajímavé pro mě je, že až nyní, když zpívám profesionáně, se mi některé rady od paní Boesch vynořují z podvědomí. Dodnes vzpomínám na její úsměv a trpělivost, kterou se mnou měla.

A.cz A otázka na závěr. U jaké hudby relaxujete?

Bude to znít jako klišé, ale na relax nejradši "používám" ticho. (usmívá se). Ráda si kromě klasiky poslechnu dobrý jazzový koncert nebo album. Také mám ráda francouzské šansony. A když je mi smutno anebo jsem dlouho v zahraniční, tak mě u srdce zahřejí písničky Jarka Nohavicy.

 

Právě se děje

Další zprávy