V Krumlově vystoupí klasičtí maniaci i muzikálové hvězdy

2. 6. 2014 8:01
Mezinárodní hudební festival Český Krumlov letos nabídne hned několik koncertů crossoverového zaměření.
The Classical Music Maniacs.
The Classical Music Maniacs. | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov - I letos krumlovský festival představí pestrý program jdoucí od klasiky přes etnickou hudbu až k muzikálu. Z oblasti crossoveru festival nabídne například PaCoRa Trio, které společně se zpěvačkou Lindou Ballovou pozve návštěvníky 14. srpna v Zahradě Kooperativy na dynamickou jízdu napříč lidovou hudbou a jazzem.

K dalším bonbónkům v crossoverovém spektru bude určitě patřit vystoupení maďarského souboru Gypsy Virtuoso Orchestra, který 25. července v Pivovarské zahradě pod vedením Sándora Jávorkaie provede nejen ikonická díla inspirovaná maďarskou kulturou, jako například Brahmsovy Uherké tance, Uherskou rapsodii Franze Liszta nebo Montiho Čardáš, ale třeba i hudbu z oskarového filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam.

Když hrají klasiku maniaci

V nabídce crossoverových produkcí je také unikátní orchestrální formace založená koncertním mistrem Slovenské filharmonie Jarolímem Emmanuelem Růžičkou The Classical Music Maniacs. Tento nonkonformní soubor připravil program, kterému dal název Bach goes Samba and Tango aneb Bach v teniskách či na baskytaru, na němž zajímavě propojuje barokní hudbu s latinskoamerickými rytmy.

„Jsem rád, že The Classical Music Maniacs naše pozvání přijali. Pro mě je to unikátní sdružení. Crossover v pravém slova smyslu – tedy mísení klasické hudby, jazzu a moderní muziky," uvedl k účasti této formace dramaturg festivalu Lubomír Herza.

Poslechněte si hudební ukázku souboru
Poslechněte si hudební ukázku souboru

Jaký hudební obsah si můžeme pod tím představit a co od něj můžeme očekávat? „Můžete si představit úžasnou klasickou hudbu, převážně barokní, s jazzem a s velmi exoticky laděnou hudbou v přímé interpretaci jednoho z nejvýznamnějších brazilských perkusionistů žijícím v Evropě Luisem Ribeirou. Prostě propojení exotické hudby s Bachem. Program jsme nedávno představili a měl obrovský ohlas na Slovensku, takže doufám, že to podobně takto „chytí“ i posluchače tady v Českém Krumlově.“, říká kapelník souboru Jarolím E. Růžička. „Naše koncerty a hudební projekty vycházejí ze společné myšlenky „street classical music“ – návratu klasické hudby k lidem. Jsme přesvědčeni, že klasika patří stejně teenagerům i seniorům, do koncertních sálů i na náměstí, či dokonce na stationy. Koncertní projekty CMM by se dali charakterizovat jako veselé setkání klasické hudby s rockem, popem, funkem či world music“, dodává umělecký šéf „hudebních maniaků“.

Orchestr je složen z nejlepších instrumentalistů a sólistů nejvýznamnějších komorních či orchestrálních těles na Slovensku a doplněn o jazzové hráče. Tito špičkoví muzikanti touží oslovit co nejširší publikum a představit klasickou hudbu v jiném světle. Na jejich koncertu, konaném 1. srpna v Zámecké jízdárně, konkrétně zazní například Bachův Koncert d moll, okouzlující 1. věta z Bachovy 3. orchestrální suity D dur zvaná Air nebo slavné bouřlivé Presto (Léto) z Vivaldiho Čtvera ročních dob.

Špičky muzikálu v zahradě

MHF Český Krumlov nabídne také tradiční muzikálový večer, tentokrát věnovaný domácím autorům a interpretům. Koncert s názvem Pocta českým muzikálům, který se uskuteční 9. srpna v Pivovarské zahradě, připomene tvorbu divadla Semafor, skupiny Lucie i Karla Svobody.

Výběr z českých muzikálů a melodií z českých hudebních filmů zazní v podání špičky pražských muzikálových scén v doprovodu Festivalového orchestru vedeném dirigentem Kryštofem Markem.

Foto: TV Prima

V programu vystoupí přední muzikáloví interpreti Bára Basiková, Ilona Csáková, Leona Machálková, Petr Kolář, Jan Kříž, Václav Noid Bárta a Pavel Vítek. Zazní populární kousky z muzikálů Dracula, Hamlet, Johanka z Arku, Kdyby tisíc klarinetů, Kleopatra, Monte Christo, Noc na Karlštejně, Starci na chmelu, Tři mušketýři, Vánoční koleda, Větší než malé množství lásky, Zločin v šantánu.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Koncert je poctou českým skladatelům a textařům, jejichž dílo patří ke klenotům domácí muzikálové produkce. Dramaturgie je zaměřena na muzikály několika dekád, od šedesátých let minulého století až po současnost. Zahrnuje tvorbu Karla Svobody, Jiřího Štaidla, Zdeňka Borovce, Jiřího Suchého, Jiřího Šlitra, Ondřeje Soukupa, Gabriely Osvaldové, Jiřího Maláska, skupiny Lucie, Jiřího Voskovce & Jana Wericha, Michala Davida a dalších autorů. Většina z patnácti zvolených titulů dnes patří k legendám českého hudebního divadla a filmu. Snímky Limonádový Joe, Kdyby tisíc klarinetů a Starci na chmelu shodou okolností letos oslaví padesát let od svého natočení.

V sobotu 2. srpna v Pivovarské zahradě se na dvou pódiích uskuteční multižánrová hudební „smršť“ spojená s ochutnávkou národních kulinářských specialit s názvem Český večer.

Herec a zpěvák Vojta Dyk.
Herec a zpěvák Vojta Dyk. | Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Na jednom z pódií vystoupí zpěvák Vojtěch Dyk v originálním spojení s brněnským B-Side Bandem Josefa Buchty a Rozhlasový Big Band Gustava Broma a jeho sólisté. Na druhém pódiu, které bude věnováno tradičním národním hudebním projevům, se představí zástupci cimbálovky a dechovky - jihočeský dechovkový soubor Jižani, Mladá dudácká muzika Strakonice a Cimbálová muzika Jiřího Janouška.

 

Právě se děje

Další zprávy