Harfenistka Jana Boušková vystoupí s korejskou flétnistkou

Marie Dostálová
31. 7. 2014 18:08
Na českokrumlovském festivalu bude koncertovat harfenistka Jana Boušková spolu s korejskou flétnistkou Jae-A Yoo.
Harfenistka Jana Boušková
Harfenistka Jana Boušková | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Česká harfenistka Jana Boušková vystoupí na 23. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Společně s flétnistkou z Jižní Koreje zahrají několik skladeb a také vystoupí sólově.

Koncert se koná 6. srpna v 19.30 hodin v Maškarním sále.

Jana Boušková vystupovala za svou kariéru na světových pódiích sólově, ale i se známými interprety, mezi které patřili ruští hudebníci Mstislav Rostropovič, Maxim Vengerov nebo Jurij Bashmet a dále francouzský flétnista Patrick Gallois, violoncellista Jiří Bárta, německý houslista Christian Tetzlaff či izraelská klarinetistka Sharon Kam.

Boušková absolvovala konzervatoř v Praze, Ostravskou univerzitu ve třídě profesorky Libuše Váchalové a pokračovala studiem na renomované americké škole Indiana University u profesorky Susann McDonald. Nyní se umělkyně věnuje pedagogice – vyučuje na třech školách: Královské konzervatoři v Bruselu, Akademii múzických umění a konzervatoři v Praze. Umělkyně je pravidelně zvána na významné světové festivaly, vystupovala na koncertech v řadě zemí, absolvovala velké turné po Izraeli a Evropě společně s houslistou Maximem Vengerovem. Vede také různé mistrovské kurzy po světě. V roce 2004 byla pozvána do poroty Mezinárodní harfové soutěže v USA, v dalším roce na mezinárodní soutěž Lily Laskine ve Francii, porotcovala také na International Harp Contest v Izraeli v roce 2006.

Jana Boušková hraje Vltavu
Jana Boušková hraje Vltavu

Od roku 2005 je sólovou harfenistkou České filharmonie. Nahrála přes přes dvacet CD pro domácí i zahraniční firmy, natáčí pro rozhlasové a televizní společnosti. Široký repertoár Bouškové obsahuje díla všech období, mnoho současných českých i zahraničních autorů zkomponovalo skladby přímo pro ni. Na českokrumlovském festivalu zahraje sólově skladby od Bedřicha Smetany, Louise Spohra nebo Johanna Sebastiana Bacha.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Duet s talentovanou flétnistkou

Jihokorejská flétnistka Jae-A Yoo se narodila v Soulu v roce 1988. Vystudovala „Conservatoire National de Region de Paris“, kde získala 1. cenu po jednomyslném výroku poroty. V 17 letech zahájila studia na „Conservatoire National Superieur de Musique de Paris“, kde patřila mezi nejlepší studenty.

Mladá hudebnice absolvovala kurzy u významných flétnistů jako např. Julien Beaudiment, Michel Moragues, Felix Renggli, sir James Galway, Emily Beynone, Samuel Cole, Paul Edmond Davis nebo Philippe Bernold.

Vystupovala napříč Evropou jako sólistka s mnoha orchestry, např. chorvatský Dubrovnický symfonický orchestr, Soluňská filharmonie z Řecka, Temešvárská filharmonie z Rumunska, Kammerphilharmonie dacapo Mnichov nebo Plzeňská filharmonie. Ve Francii vyhrála Grand Prix v kategorii flétna na mezinárodní soutěži „Festival de Musique des Jeunes Interpretes”.

Jae-A Yoo hraje Vivaldiho
Jae-A Yoo hraje Vivaldiho

Na MHF Český Krumlov zahraje flétnistka sólově skladby od George Philippa Telemanna nebo Sigfrida Karg-Elerta. Společně s Janou Bouškovou během večera zahrají Franze Dopplera či Camilla Saint-Saënse.

 

Právě se děje

Další zprávy