Festival v Českém Krumlově nabídne velkolepý závěr

MHF Český Krumlov
17. 7. 2014 12:34
Do Českého Krumlova zavítají přední sólisté Velkého divadla v Moskvě.
Anna Aglatova.
Anna Aglatova. | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov 2014 - Závěrečný operní galakoncert Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který se bude konat v Pivovarské zahradě v sobotu 16. srpna od 20:30, slibuje mimořádný zážitek – večer bude patřit pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě, tzv. Bolšovo těatra.

Do Českého Krumlova zavítají přední sólisté této moskevské scény všech hlavních hlasových oborů. Své umění představí sopranistky Makvala Kasrashvili a Anna Aglatova, mezzosopranistka Svetlana Shilova, tenorista Oleg Kulko a basista Mikhail Kazakov. Celý program koncertu pěvci nastudují za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a pod dirigentskou taktovkou Leoše Svárovského.

Mikhail Kazakhov
Mikhail Kazakhov | Foto: MHF Český Krumlov

Výběr sólistů Velkého divadla, pěvců mladé a střední generace a držitelů mnoha prestižních ocenění je skutečně reprezentativní, každý z nich disponuje vynikající hlasovou technikou podepřenou neobyčejně působivou hlasovou kultivovaností. Preciznost hudebního nastudování se tak pod letním nebem v Českém Krumlově bude snoubit s nadhledem, zkušeností i energií.

V Pivovarské zahradě představí sólisté Bolšovo těatra ukázky z oper ve většině případů aktuálně uváděných na scéně Velkého divadla. Dramaturgicky pestrý program čerpá z operního odkazu nejen těch nejslavnějších ruských klasiků, ale také italských a francouzských operních velikánů. Nebude chybět hudba Michaila Ivanoviče Glinky z opery Ruslan a Ludmila, Alexandra Porfirjeviče Borodina z opery Kníže Igor a Petra Iljiče Čajkovského z oper Piková dáma a Evžen Oněgin.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Vedle toho se však posluchači mohou těšit také na italské belcantové operní árie z pera Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, Gioacchina Rossiniho, Pietra Mascagniho nebo Ruggiera Leoncavalla. Francouzský nádech opernímu večeru dodá slavná Habanera z Bizetovy Carmen, ale i další ukázky z oper Charlese Gounoda a Léa Délibese.

Opera a balet byly v době založení Velkého divadla, jehož velkolepá historie se datuje již od roku 1776, považovány za žánry nadřazené činohře a odtud také pochází jeho název. Na jeho prknech se dlouhodobě rozvíjí ty nejušlechtilejší estetické ideje divadelního umění a zejména opera se pěstuje na nejvyšší interpretační úrovni. Velké divadlo svým návštěvníků nabízí činoherní, operní i baletní představení a pořádá také koncertní vystoupení svého orchestru.

V jeho středu se soustředí nejlepší ruští interpreti. Jedinečným projektem je od roku 2009 ve Velkém divadle edukativní program pro mladé zpěváky, v jehož rámci divadlo vychovává novou nastupující generaci. V letošním roce se ve Velkém divadle otevřou brány již 239. sezóně. Bude zahájena slavnostním koncertním provedením opery Panna Orleánská Petra Iljiče Čajkovského k 175. výročí narození tohoto proslulého ruského romantika.

 

Právě se děje

Další zprávy