Ensemble Inégal vrací Praze Glasse, ale i baroko s Indiány

jla
Aktualizováno 21. 10. 2014 12:41
Pražský soubor Ensemble Inégal zavede své posluchače mezi Indiány, zpátky do doby baroka a zasvětí do tajů latinskoamerické hudby či Glassovy třetí symfonie.
Philip Glass.
Philip Glass. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podivuhodnou hudební směs namíchá v pražském Divadle Archa Ensemble Inégal. Pod taktovkou Adama Viktory v jednom večeru spojí minimalistu Philipa Glasse, latinskoamerickou, španělskou i českou barokní hudbu a hudební kulturu Indiánů.

Součástí programu Americano, se kterým soubor vystoupí, je i česká premiéra čtyřvěté 3. symfonie jednoho z nejzásadnějších současných minimalistických skladatelů Philipa Glasse, která vznikla pro 19 smyčců a měla premiéru v roce 1995 v provedení Stuttgart Chamber Orchestra.

Glass je například autorem pětihodinové opery Einstein na pláži, kterou spolu s režisérem Robertem Wilsonem v polovině sedmdesátých let šokoval divadelní svět, a věnuje se také komorní a filmově hudbě. Jeho skladby zvýrazňují také dokumentární trilogii Godfreye Reggia Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi. Loni uvedl v Ostravě svou pětihodinovou slavnou skladbu Music in Twelve Parts z let 1971 až 1974.

Koncertní program (3. listopadu) doplní barokní skladby Čecha Jana Josefa Ignáce Brentnera, jež se dochovaly v jezuitských misiích v Bolívii, španělské skladby vydané tiskem v 16. století v Praze i skladby v indiánském jazyce Quechua ze 17. tolsetí.

Koncert se v divadle Archa nekoná náhodou. Právě v pražské Arše v roce 1996 společně vystoupili skladatel Glass a beatnický básník Allen Ginsberg. V Arše se také poprvé v Česku hrála Glassova opera V kárném táboře.

Ensemble Inégal vznikl v Praze v roce 2000. S dirigentem Adamem Viktorou získal evropské renomé díky svým ceněným koncertům a nahrávkám. Interpretační záběr hudebního tělesa se pne od renesance, přes romantismus a modernu až po hudbu současnou.

 

Právě se děje

Další zprávy