Eagles of Death Metal: Chceme být první kapela, která bude znovu hrát v Bataclanu

ČTK Ondřej Chlupáček ČTK, Ondřej Chlupáček
Aktualizováno 26. 11. 2015 17:42
Členové kapely Eagles of Death Metal chtějí znovu vystoupit v pařížské koncertní síni Bataclan. Na koncert amerických rockerů 13. listopadu vtrhli tři teroristé a zabili 89 lidí. "Chci, abychom byli první skupina, která v Bataclanu bude hrát, až se znovu otevře," uvedl jeden ze zakladatelů skupiny Jesse Hughes. "Naši přátelé tam přišli, aby viděli rock'n'roll, a zemřeli. Já tam chci jít a žít," uvedl. Hughes se prý s jedním z útočníků dokonce setkal tváří v tvář, podařilo se mu ale vyváznout bez zranění. Důvodem, proč v Bataclanu tolik lidí zahynulo, je podle něj mimo jiné to, že "spousta lidí nechtěla opustit své přátele".
Eagles of Death Metal
Eagles of Death Metal | Foto: ČTK

Paříž – Když islamisté začali v pařížském klubu Bataclan střílet, prvně si kytarista Eden Galindo myslel, že je něco špatně s reproduktory. "Pěkně rychle jsem si uvědomil, že to nebyla pravda. V prvních vteřinách jsme si nebyli vůbec jistí, jestli jdou po nás nebo co se vlastně děje," prozradil kytarista magazínu Vice.

Šok to byl samozřejmě pro všechny členy kapely. "Hned jsem věděl, že je něco špatně. Okamžitě jsem vyskočil ze stoličky, otočil se a podíval se skrz své bicí do publika. Pak začalo druhé kolo střílení," popsal své zkušenosti bubeník Julian Dorio.

"Já jsem se ocitl v jedné místnosti s fanoušky. Dveře jsme zabarikádovali miniledničkou a jako zbraň jsme případně chtěli použít láhev šampaňského. Nic lepšího jsme neměli," doplňuje basák Matt McJunkins.

Snad největší štěstí měl zvukař Shawn London, který si dokonce s jedním z násilníků vyměnil pohled z očí do očí. Ten po něm okamžitě začal střílet. Zvukař prozíravě po výstřelu ihned ulehl a předstíral smrt. To mu zachránilo život. "Přišli dveřmi a začali naprosto náhodně střílet do davu a masakrovat publikum. Jen si přebíjeli a křičeli Alláhu akbar. V tu chvíli jsem ihned věděl, co se okolo nás děje," svěřil se.

Podle zpěváka Hughese se v ten moment stal z koncertní haly labyrint. Lidé běhali sem a tam, nevěděli, kam se mají schovat, předstírali smrt nebo jen zmateně postávali a čekali, co se bude dít. Nicméně všeobecná panika nebyl hlavní důvod, proč v Bataclanu zemřelo tolik lidí: "Spousta lidí nechtěla opustit své přátele," konstatoval zpěvák Hughes.

Kapelu Eagles of Death založili v roce 1999 muzikanti Jesse Hedges a Jossua Homme, který na pařížském koncertu chyběl. Oba se shodují na tom, že budou pokračovat v tom, co dělají a nebudou hledět na nic.

"Chceme být první, kdo si zahraje v Bataclanu, jakmile znovu otevře," vzkázal frontman a spoluzakladatel rock’n’rollové kapely Hughes. "Naši přátelé tam přišli, aby viděli rock’n’roll, a zemřeli. Já tam chci jít a žít," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy