Po Pálení knih přiveze De Buysser tragický osud Immerwahr

Kultura Kultura
26. 2. 2015 10:31
Vlámský spisovatel, esejista a performer Pieter De Buysser se v březnu vrátí do Divadla Archa s novým představením o Claře Immerwahr.
Book Burning.
Book Burning. | Foto: Divadlo Archa

Praha - Vlámský spisovatel, esejista a performer Pieter De Buysser se v druhé polovině března vrátí do pražského Divadla Archa. Spolu s estonskou umělkyní Maike Lond vytvořil inscenaci inspirovanou životem Clary Immerwahr.

Představení o plynu a vymizení přímého boje tělo na tělo, o fyzičnu, neuchopitelnosti, masové produkci a masové destrukci uvede Archa pouhý týden po bruselské premiéře – 22. a 23. března. České publikum má tak možnost vidět inscenaci Immerwahr v mezinárodní premiéře. Archa přidá také po dva večery úspěšnou De Buysserovu hru Book Burning.

De Buysser se poprvé představil pražskému publiku před čtyřmi lety spolu s kanadským performerem Jacobem Wrenem v představení Antologie optimismu (An Anthology of Optimism). Svou sólovou prvotinu Pálení knih (Book Burning) v Arše uvedl již třikrát. Divadlo Archa koprodukovalo i jeho další divadelní úvahu o povaze předmětů, které proměňovaly svět, nazvanou Krajina na přeskáčku (Landscape with Skiproads). Naposledy vystoupil v rámci literárního pořadu EKG – O lásce a Nizozemí v lednu letošního roku. Český překlad jeho románu De Keisnijders (Řezači kamene) připravuje k vydání v letošním roce nakladatelství Argo.

„Pieter De Buysser propojuje magické možnosti jazyka s radikální imaginací a hravou performací. Není překvapením, že se představení Book Burning stalo nejen událostí vlámského divadla, ale okouzlilo i pražské publikum. V souvislosti s posledními událostmi je toto představení čím dál víc aktuální,“ říká ředitel Archy Ondřej Hrab.

Průvodcem a středobodem pozornosti v De Buysserovy hudební eseje je Clara Immerwahr (1870 – 1915), první žena, která s vyznamenáním absolvovala německou univerzitu a získala doktorát z chemie. Pacifistka. Manželka Fritze Habera, který byl také chemikem. Vědec Fritz Haber vyvinul umělé hnojivo, díky němuž se společnost Bayer stala průmyslovým gigantem. Fritz Haber dal lidstvu nejen nejúčinnější a dodnes nejrozšířenější umělé hnojivo, ale stal se též „otcem chemických zbraní“. Objevil, vyvinul a uplatnil vojenské užití chloru a dalších jedovatých plynů. Tyto látky jsou známy pod názvem „yperit” nebo „hořčičný plyn”. Clara Immerwahr považovala manželův vynález za úchylku vědy. Po večírku na oslavu vynálezu se zastřelila mužovým služebním revolverem. Zemřela v náručí svého třináctiletého syna.

 

Právě se děje

Další zprávy