Perníkový táta Bryan Cranston má za debut divadelního Oscara

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 6. 2014 10:56
Bryan Cranston získal prestiční cenu Tony za svůj debut na Broadwayi v roli amerického prezidenta Lyndona Johnsona v inscenaci All The Way, která si odnesla ocenění za nejlepší divadelní hru.
Bryan Cranston s cenou Tony pro nejlepšího herce.
Bryan Cranston s cenou Tony pro nejlepšího herce. | Foto: Reuters

New York - Prestižní americkou divadelní cenu Tony za nejlepší divadelní hru roku získalo dílo All The Way od Roberta Schenkkana, které pojednává o někdejším prezidentu USA Lyndonu Johnsonovi. Za hlavní roli získal nejvyšší herecké ocenění "Perníkový táta" Bryan Cranston, který si poprvé zahrál na Broadwayi.

Nejlepším muzikálem se stal zhudebněný příběh o komické snaze chudého muže získat velké dědictví likvidací hlavních dědiců A Gentleman's Guide to Love and Murder. Ceny se udělovaly v noci na pondělí v New Yorku.

Nejlepší herečkou se stala Audra McDonald za výkon v kusu Lady Day at Emerson's Bar & Grill o zpěvačce Billie Holiday. Třiačtyřicetiletá McDonald se ziskem šesté ceny Tony stala divadelní legendou. Nyní je totiž držitelkou ocenění ve všech čtyřech hereckých kategoriích. Z pódia herečka v slzách poděkovala i svým rodičům za to, že se ji jako malou hyperaktivní holčičku nepokoušeli zklidnit léky a dovolili jí přebytečnou energii věnovat divadlu.

Sbírku divadelních trofejí už na tři rozšířil i Mark Rylance, který zvítězil díky vedlejší roli hraběnky Olivie v Shakespearově Večeru tříkrálovém.

Cenu pro nejlepšího divadelního režiséra převzal Kenny Leon za A Raisin in the Sun, která zabodovala i díky představitelce vedlejší role Sophii Okonedo. Naopak Denzel Washington, který v inscenaci ztvárnil hlavní roli, nebyl ani nominován.

U muzikálů byl vyhlášen nejlepším hercem Neil Patrick Harris z inscenace Hedwig and the Angry Inch a herečkou Jessie Mueller za hlavní roli v Beautiful The Carole King Musical. Darko Tresnjak převzal cenu pro nejlepšího režiséra muzikálu za A Gentleman's Guide to Love & Murder.

Ocenění Tony uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích Broadwaye. O vítězích v celkových 26 hlavních a vedlejších kategoriích rozhoduje v hlasování zhruba 870 divadelních odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy