Multimediální Metr a půl na šířku zalije La Fabriku

Kultura Kultura
12. 4. 2014 16:46
Inscenace Metr a půl na šířku kombinuje divadlo s hraným filmem, živou hudbou a pixilací. Má premiéru v holešovické La Fabrice.
Metr a půl na šířku.
Metr a půl na šířku. | Foto: Metr a půl

Praha - Holešovická La Fabrika se před nedávnem rozrostla o další prostor. Z poslední nezrekonstruované části továrního objektu, ve které se ovšem i tak už občas hrálo, vznikla hypermoderně vybavená Slévárna. Staré zaprášené stroje nahradila obrovská projekční plátna a reflektory nejrůznějších rozměrů. Právě díky dokonalému technickému zázemí je nový sál jako dělaný pro experimentální multimediální projekty.

Jedním z nich je inscenace Metr a půl na šířku, která kombinuje divadlo s hraným filmem, živou hudbou a takzvanou pixilací, což je druh animace, při níž je lidská postava zachycovaná na mnoho snímků, které jsou pak skládány za sebe tak, že vytvářejí dojem pohybu. Tahle metoda rozhodně není žádná novinka (nejvíc ji u nás zřejmě proslavily filmy Jana Švankmajera), ve spojení s činohrou se ale opravdu moc často neobjevuje.

Tvůrci navíc slibují, že tu různá média nebudou jen tak stát vedle sebe, nýbrž budou tvořit organický celek. Základní příběh o dvou mužích, kteří si na hřbitově nepřetržitě střeží poslední dva volné hroby, tak trochu připomíná Čekání na Godota, ovšem s tím rozdílem, že smrt nakonec vždycky přijde.

Podívejte se na ukázku z inscenace Metr a půl na šířku.
Podívejte se na ukázku z inscenace Metr a půl na šířku.

Liší se ale právě i tím, že divák dostane mnohem více vjemů než jen ty, které mu naservírují herci na scéně. Pixilace a filmové dotáčky budou nabízet další možné pohledy na situace odehrávající se před publikem a jaksi rozšíří obrazy vnitřních životů jednotlivých postav. Metr a půl na šířku tak dost možná přinese komplexnější zážitek než běžné divadelní představení.

Mladým režisérům Vítovi Neznalovi a Ewě Zembok, kteří jsou v podstatě na startu kariéry (Neznal režíruje v Cirkusu Mlejn a Zembok působí v Divadle X10) se navíc podařilo dát dohromady skvělý a vcelku netradičně poskládaný herecký tým.

Na scéně Slévárny se sejdou dva členové bývalého souboru Pražského komorního divadla Martin Finger a Ivana Uhlířová s vinohradským hercem Lukášem Příkazkým, nedávným absolventem DAMU Šimonem Krupou, Markem Pospíchalem ze Švandova divadla, kladenskou herečkou Marií Štípkovou, členem souboru Národního divadla Filipem Kaňkovským nebo třeba s muzikálovým, seriálovým i divadelním hercem Janem Cinou.

Zvláštní kombinaci ještě podtrhne živá autorská hudba kapely Vložte kočku, která nedávno dostala žánrového Anděla a sklízí úspěchy, kudy chodí.

Metr a půl na šířku zkrátka bude klást otázky spíš než je zodpovídat, kromě toho to ale nabídne i specifický humor. Protože vysedávat od rána do večera na posledním volném hrobě naprosto seriózně, to snad ani nejde.

Metr a půl na šířku. Scénář: Vít Neznal. Režie: Vít Neznal, Ewa Zembok. Hrají: Martin Finger, Lukáš Příkazký / Šimon Krupa, Marek Pospíchal, Filip Kaňkovský, Jan Cina, Ivana Uhlířová / Marie Štípková. Hudba: Vložte kočku. Spolupráce na projekcích: Tomsa Legierski, Pawel Dyllus. Pohybová spolupráce: Tomsa Legierski. Kostýmy a scéna: Jana Hauskrechtová. Produkce: Klára Fleyberková. Premiéra: 17. 4., 19:30, La Fabrika – Slévárna (vchod z Přístavní 22)

 

Právě se děje

Další zprávy